Održana polugodišnja skupština udruge Hrvatsko sjeme

Članovi udruge Hrvatsko sjeme okupili su se u srijedu, 19. srpnja 2023. godine u Centru za sjemenarstvo i rasadničarstvo Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu (HAPIH) u Brijestu na polugodišnjoj skupštini. Uvodnu riječ održao je dr. sc. Luka Andrić, potpredsjednik Udruge, a izvješće o radu za prvu polovicu 2023. godine kao i plan daljnjih aktivnosti u ovoj godini prezentirao je Kristijan Puškarić, predsjednik Udruge. 

Goste je u ime ravnateljice HAPIH-a doc. dr. sc. Darje Sokolić pozdravio pomoćnik ravnateljice i voditelj Centra za sjemenarstvo i rasadničarstvo dr. sc. Goran Jukić istaknuvši kako je ove godine prijavljeno 22.026 ha sjemenskih usjeva te kako se radi o povećanju sjemenske proizvodnje za 1.549 ha u odnosu na prošlu godinu. Tako je 2023. po površinama najbolja u zadnjih deset godina te se može reći kako smo se vratili na razine koje smo imali prije ulaska u EU. U ovom trenutku Hrvatska je u odnosu na druge države članice EU treća zemlja po sjemenskoj proizvodnji soje, peta po tritikalu, šesta po ozimom ječmu i osma po ozimoj pšenici te jedanaesta po proizvodnji kukuruza.

Puškarić je posebno naglasio kako se ulažu veliki napori u radu na „sjemenarskom zakonodavstvu“ i natječajima za sektor sjemenarstva. Također je naglasio kako se porast proizvodnje sjemena nastavlja u kontinuitetu od 2017. godine do danas za 40,80 %. 

Andrić je govorio o znaku „Dokazana kvaliteta Hrvatska“ za sjeme proizvedeno i dorađeno u RH. Za sjemensku soju nad standard bila bi GMO analiza, a za žitarice Heubach test. 

Na Skupštini je podnesen izvještaj o radu Udruge, financijsko izvješće te su provedeni izbori predsjednika, podpredsjednika i upravnog tijela udruge. Za predsjednika je reizabran Kristijan Puškarić a za podpredsjednika Luka Andrić.

Korištenjem stranice www.hapih.hr pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne. VIŠE O KOLAČIĆIMA

Skip to content