Održana početna konferencija projekta „Transformacija u poljoprivredi u uvjetima ubrzanih klimatskih promjena“

Početkom lipnja na Fakultetu agrobiotehničkih znanosti Osijek održana je početna konferencija projekta „Transformacija u poljoprivredi u uvjetima ubrzanih klimatskih promjena“ u okviru bilateralne suradnje u obrazovanju i istraživanju između Norveške i Hrvatske. Projekt je odobren u sklopu poziva “Jačanje bilateralne suradnje s Norveškom u području zelene tranzicije financiranog u okviru Fonda za bilateralne odnose EGP i Norveškog financijskog mehanizma za razdoblje 2014. – 2021.” 

Voditelj projekta je prof. dr. sc. Vesna Gantner koja je predstavila projekt i planirane projektne aktivnosti, a s norveške strane ciljeve je opisao prof. Bishal K. Sitaula s Norwegin University of Life science. 

Na otvaranju konferencije pozdravne riječi i potporu projektu iznijeli su prof. dr. sc. Vlado Guberac, rektor Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, prof. dr. sc. Krunoslav Zmaić, dekan Fakulteta agrobiotehničkih znanosti Osijek i doc. dr. sc. Zdravko Barać, ravnatelj Uprave za stočarstvo i sigurnost hrane u Ministarstvu poljoprivrede.

U okviru konferencije održano je predstavljanje Dublinske deklaracije kao platforme za odgovor znanosti na stigmatiziranje stočarske proizvodnje i konzumaciju stočarskih proizvoda u svjetlu emisije stakleničkih plinova. U uvodnom dijelu teksta deklaracije navodi se sljedeće: „Sustavi stočarstva moraju napredovati na temelju najviših znanstvenih standarda. Previše su dragocjeni za društvo da bi postali žrtva banaliziranja, redukcionizma ili fanatizma”.

Predstavljanje deklaracije i raspravu je vodio dr. sc. Dragan Solić iz Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu, a sudionici rasprave su uz predstavnika Ministarstva poljoprivrede doc. dr. sc. Zdravka Baraća bili i predstavnici akademske zajednice prof. dr. sc. Muhamed Brka, dekan Poljoprivrednog fakulteta u Sarajevu, prof. dr. sc. Denis Kučević s Poljoprivrednog Fakulteta u Novom Sadu, te proizvođača i prerađivača Zvonimir Širjan, Josip Golubović i Mario Ravlić. ​

Korištenjem stranice www.hapih.hr pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne. VIŠE O KOLAČIĆIMA

Skip to content