Održana Međuparlamentarna konferencija „Doprinos nacionalnih parlamenata unaprjeđenju Zajedničke poljoprivredne politike“

Međuparlamentarnu konferenciju pod nazivom „Doprinos nacionalnih parlamenata unaprjeđenju Zajedničke poljoprivredne politike“ održanu u Velikoj vijećnici Hrvatskoga sabora, otvorio je predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković istaknuvši, između ostaloga, kako zajednički ciljevi trebaju uvijek biti: da našim poljoprivrednicima omogućimo pristojan život, da im osiguramo pravičan položaj u lancu opskrbe hranom, da ih na aktualnom, vrlo nestabilnom globalnom tržištu što učinkovitije  zaštitimo, ali i da ih više ih uključimo u donošenje odluka o budućnosti Europe. „Pri tom, moramo biti svjesni brojnih izazova unutar ovog  sektora.“, rekao je Jandroković, upućujući i posebnu poruku podrške i poticaja mladim ljudima koji svoju budućnost vide u bavljenju poljoprivredom, te poruku podrške i zahvalnosti svim onima koji svakodnevno neumorno privređuju na svojim poljoprivrednim gospodarstvima.

Konferencija, organizirana na poticaj Odbora za poljoprivredu Hrvatskog sabora u povodu 10 godina članstva Hrvatske u Europskoj uniji, okupila je čak 23 izaslanstva iz država članica Europske unije i iz država s područja Alpe-Jadran-Dunav, kao i predstavnike Europskog parlamenta i Komisije.

Okupljeni sudionici su se u svojim raspravama fokusirali na tri glavne teme: izazove i mogućnosti Zajedničke poljoprivredne politike; Deklaraciju o Alpe-Adria-Dunav području slobodnom od genetski modificiranih organizama, te na inicijative nacionalnih parlamenata kojima je cilj unaprjeđenje instrumenata Zajedničke poljoprivredne politike.

Okupljenima su se obratili i povjerenik Europske komisije za poljoprivredu Janusz Wojciechowski (video-porukom), ministrica poljoprivrede RH Marija Vučković, predsjednik Odbora za poljoprivredu i ruralni razvoj Europskog parlamenta Norbert Lins te generalni direktor Glavne uprave za poljoprivredu i ruralni razvoj Europske komisije Wolfgang Burtscher.

Jedno od uvodnih izlaganja na temu Deklaracije o ALPE-ADRIA-DUNAV području slobodnom od GMO-a i osvrt na prijedloge novih uredbi EK o bilju dobivenom novim genomskim tehnikama i  proizvodnji i prometu biljnog reprodukcijskog materijala dala je i doc.dr.sc. Darja Sokolić, ravnateljica Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu. Ravnateljica Sokolić tom je prigodom istaknula vrlo značajne potencijale i resurse Hrvatske za proizvodnju soje koji obuhvaćaju pogodna tla, razvijenu tehnologiju uzgoja, educirane proizvođače, i najvažnije – vlastite kultivare soje, razvijene konvencionalnim metodama oplemenjivanja bilja, koji su prilagođeni našim agroekološkim uvjetima i odlikuju ih visoke vrijednosti agronomskih svojstava. Uz prehrambeni aspekt, značaj soje je izniman i s aspekta održivosti agroekosustava, jer soja simbiotskom fiksacijom obogaćuje tlo dušikom, što u narednim vegetacijama umanjuje potrebu za mineralnim dušičnim gnojivima te izravno doprinosi plodnosti i biogenosti tla. To soju čini poželjnom kulturom u plodoredu, u skladu s ciljevima Europskog zelenog plana i strategije „Od polja do stola“.

Korištenjem stranice www.hapih.hr pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne. VIŠE O KOLAČIĆIMA

Skip to content