Održana konferencija „Nova pravila o označavanju meda i drugih proizvoda – interes hrvatskih proizvođača i potrošača“

U organizaciji Hrvatske poljoprivredne komore i Ureda zastupnika u EU parlamentu Tomislava Sokola održana je u utorak, 16. svibnja 2023. godine, u uredu Europskog Parlamenta u Zagrebu, konferencija pod nazivom „Nova pravila o označavanju meda i drugih proizvoda“. Cilj konferencije bio je artikulirati interese hrvatskih proizvođača i potrošača u okviru revizije postojećih tržišnih standarda koju je Europska komisija predložila za niz poljoprivredno-prehrambenih proizvoda, kao što su voće i povrće, voćni sokovi, džemovi, med, perad i jaja. Predloženim izmjenama želi se potrošačima olakšati odabir zdravije hrane na temelju pouzdanih informacija i doprinijeti sprečavanju bacanja hrane. 

U okviru konferencije održana je panel rasprava na kojoj su sudjelovali Željko Vukić, predsjednik Odbora za pčelarstvo HPK, Ines Dundović, predsjednica Odbora za mlade i žene HP, Josip Čefko, voditelj proizvodnje i projekata Veronike, član Odbora za mljekarstvo HPK, te izv. prof. dr. sc. Lidija Svečnjak s Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. 

Tijekom panela proizvođači su iznijeli niz konkretnih prijedloga kako poboljšati označavanje meda i drugih prehrambenih proizvoda. Istaknuto je kako Europska unija vlastitom proizvodnjom zadovoljava samo 60 posto potreba za medom, zbog čega se EU oslanja na uvoz iz trećih zemalja. S druge strane, neka istraživanja upozoravaju na pojavu patvorenog meda koji se na policama trgovina prodaje zajedno s visokokvalitetnim domaćim medom koji cijenom ne može konkurirati uvezenom medu. Važno je stoga raditi na osnaživanju položaja domaćih pčelara, ali i potrošača koji pri kupnji proizvoda moraju znati odakle dolazi med kojeg kupuju. Revizija Direktive o medu ide upravo u tom smjeru. Namjera je da se prilikom deklariranja meda koji se stavlja u promet jasno navede iz kojih država dolazi pakiranje meda. Kad se radi o pakiranju mješavina meda, dodatna inicijativa europarlamentarca Sokola ide u smjeru da se na deklaraciji navede i postotak meda iz svake pojedine države porijekla.

Konferenciji je ispred Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu prisustvovao Ivica Vranić, voditelj Centra za kontrolu kvalitete stočarskih proizvoda u čijem se Središnjem laboratoriju za kontrolu kvalitete meda i stočne hrane analizira više od 1.000 uzoraka meda na godišnjoj razini. Ove su analize, između ostaloga, potvrdile i podatke o kvaliteti i porijeklu meda hrvatskih pčelara uključenih u HAPIH-ov neobavezni sustav označavanja „Med s hrvatskih pčelinjaka“ kojim potičemo domaću proizvodnju.

Korištenjem stranice www.hapih.hr pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne. VIŠE O KOLAČIĆIMA

Skip to content