Održana konferencija „Deset europskih godina hrvatske poljoprivrede – uspjesi, izazovi i prilike“

Hrvatska je deset godina članica Europske unije. Povodom ove obljetnice u Bruxellesu je održana konferencija „Deset europskih godina hrvatske poljoprivrede – uspjesi, izazovi i prilike“.

U zgradi Europskog parlamenta okupili su se mladi i inovativni hrvatski poljoprivrednici,  predstavnici lokalnih i regionalnih samouprava te institucija iz Hrvatske. Ispred Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu konferenciji je prisustvovao Ivica Vranić, voditelj Centra za kontrolu kvalitete stočarskih proizvoda.

U okviru konferencije održana je panel rasprava na kojoj se govorilo o brojnim aktualnim temama, korištenju novčani potpora, utjecaju klimatskih promjena na sektor, nesigurnosti opskrbe hranom i drugima, s naglaskom na poziciju hrvatskih poljoprivrednih proizvođača u okvirima zajedničke poljoprivredne politike EU-a. U panel raspravi sudjelovali su predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore Mladen Jakopović, potpredsjednica Europske komisije Dubravka Šuica, predsjednik Odbora za poljoprivredu u Europskom parlamentu Norbert Lins, glavni tajnik Copa-Cogece, najveće europske asocijacije poljoprivrednika Pekka Pesonen te ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

Ministrica Vučković izjavila je da je iznimno ponosna što je Republika Hrvatska u tom razdoblju zaštitila na EU razini nazive 42 poljoprivredna i prehrambena proizvoda kao oznake izvornosti ili oznake zemljopisnog podrijetla. Time se Hrvatska svrstava na sedmo mjesto u EU-u, a u tijeku je još deset postupaka zaštite naziva hrvatskih prehrambenih proizvoda. Takvo gastronomsko i enološko bogatstvo, zajedno s prirodnim ljepotama, kulturnim nasljeđem i turističkom ponudom, čine Hrvatsku iznimno poželjnom destinacijom za brojne turiste iz cijelog svijeta, a uložit ćemo dodatne napore kako bi veći broj proizvođača prepoznao vrijednost i mogućnost ostvarivanja većih prihoda zbog međunarodne prepoznatljivosti i povjerenja potrošača u proizvode označene zaštićenim oznakama izvornosti ili zemljopisnog podrijetla rekla je ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

Korištenjem stranice www.hapih.hr pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne. VIŠE O KOLAČIĆIMA

Skip to content