Održana jubilarna, 30. Vinistra – izložba vina i vinarske opreme

„U proteklih 30 godina naša udruga u suradnji s partnerima napravila je uistinu mnogo za istarsko vinogradarstvo i vinarstvo i od male nepoznate vinske regije stvorili smo u svijetu prepoznatljiv brend. Ni kao udruzi ni kao manifestaciji Vinistri nije bilo lako opstati tijekom svih tih godina. Vinistra je više od udruge. Vinistra je više od manifestacije. Vinistra je potvrda da zajedno možemo i planine pomaknuti!“, rekao je Luka Rossi, predsjednik udruge vinogradara i vinara Istre na otvaranju 30. Vinistre koja je održana od 10. do 12. svibnja u Poreču.

Na ovogodišnjoj, jubilarnoj vinskoj izložbi koja promovira vrhunska domaća vina kao jedne od ključnih sastavnica bogate turističke ponude ove regije, svoje je proizvode predstavilo više od 125 izlagača, od kojih čak 85 vinara.

Uz rođendanske je čestitke domaćinima i okupljenim sudionicima Tugomir Majdak, izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske i državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede poručio kako će Vlada i Ministarstvo poljoprivrede i dalje zajedničkim radom dati punu potporu istarskim težacima koji su kroz Vinistru brendirali istarske autohtone sorte, prvenstveno malvaziju, kasnije teran, ali i momjanski muškat, danas zaštićene sorte na europskoj razini. Podsjetio je kako Hrvatska na svom malom području ima više od 250 sorti, od toga više od 150 autohtonih, čime se moramo ponositi.

Ovo je jubilarno izdanje Vinistre posjetio i premijer Andrej Plenković, te u obilasku sajma s ministricom poljoprivrede Marijom Vučković, ministricom turizma i sporta Nikolinom Brnjac, potpredsjednicom Europske komisije za demokraciju i demografiju Dubravkom Šuicom, razgledao bogatu ponudu vina zadržavši se u kraćim razgovorima s izlagačima.

„Zadovoljstvo je danas biti u Poreču na 30. izdanju Vinistre koja je svake godine sve bogatija s kvalitetnim vinima odličnih vinara i vinogradara. Početkom tjedan ministrica Vučković i ja primili smo četiri regionalne organizacije vinara – Vinistru, Vina Dalmacije, Graševinu Croaticu i Bregovitu Hrvatsku, dakle sva podneblja u kojima naši vrijedni vinari i vinogradari obrađuju vinovu lozu i kreiraju sjajna vina, sjajne sorte, među kojima i autohtone. U tom kontekstu iznimno je važno govoriti o malvaziji i teranu koji su istarski brend. Moram priznati da je kombinacija vina, alkoholnih pića, ulja i gastronomske ponude na Vinistri dokaz zbog čega je Istra naša najjača turistička županija i zbog čega su gospodarstvo i kvaliteta života ovdje na najvišoj razini. Sve čestitke organizatorima, udruzi Vinistra i drago mi je da je i Ministarstvo poljoprivrede ove godine podržalo manifestaciju“, istaknuo je ovom prigodom premijer Plenković.

Ova je istarska priča, pokrenuta prije 30 godina, od osnutka usmjerena na kontinuirano podizanje kvalitete te jačanje identiteta i konkurentnosti vina, osobito malvazije i terana, naglasio je Luka Rossi, aktualni predsjednik Udruge, zahvalivši se članovima udruge – vinogradarima i vinarima kao i svima koji su pridonijeli razvoju vinarstva ove regije, a posebno prethodnicima, predsjednicima udruge Vinistra – Ivici Matoševiću i Nikoli Benvenutiju.

Uvod u Vinistru bila je tradicionalna dodjela nagrada najboljim vinarima i proizvođačima jakih alkoholnih pića koji su svoje uzorke poslali na 30. Vinistrino ocjenjivanje i 15. Svijet malvazija.

Među vinarima koji su svoje proizvode izlagali i na sajmu u porečkoj dvorani Žatika su i ovogodišnji dobitnici odličja – 15 platinastih, 178 zlatnih i 78 srebrnih medalja. Šampionskim titulama ovjenčane su vinarije Bastian (za najbolju svježu malvaziju), Deklić (za odležanu malvaziju i mladi teran), Benvenuti (za zreli teran), Vinska klet Kralj iz Slovenije (za mladi refošk), te Bordon iz Slovenije (za zreli refošk). Kao najbolje ocijenjena malvazija, titulu Best in Show osvojila je grčka Monemvasia-Malvasia iz 2011. Oznaku IQ – istarska kvaliteta ove je godine dobilo 27 vinara za malvazije iz berbe 2023. i sedam vinara za teran, berbe 2021. Organizatori su uručili i posebna priznanja vinarijama Cattunar, Kozlović i Benvenuti, za najviše osvojenih šampionskih titula do sada, svaka po sedam.

Izvor foto: Vinistra

Korištenjem stranice www.hapih.hr pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne. VIŠE O KOLAČIĆIMA

Skip to content