Održana Izložba buše i ličke pramenke Ličko-senjske županije

U sklopu tradicijske manifestacije “Jesen u Lici” u Gospiću je dana 5. listopada 2019. godine održana 4. izložba buše i 10. izložba ličke pramenke Ličko-senjske županije. Izložbu su zajednički organizirali Ličko-senjska županija, udruge uzgajivača iz ove županije te Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu (HAPIH). 

Pozdravne riječi prilikom otvorenja izložbe uputili su Ana Stilinović Rukavina, pročelnica Županijskog upravnog odjela za gospodarstvo, Davor Pašalić, voditelj Centra za stočarstvo HAPIH-a i doc.dr.sc. Zdravko Barać, pomoćnik ministrice poljoprivrede, koji je izložbu službeno otvorio.

U govedarskom dijelu najprije je održan 5. Kup mladih uzgajivača, u kojem su djeca obučena u narodnu nošnju ovoga kraja predvodila lijepo uređenu telad. Cilj ove manifestacije je promocija uzgoja goveda, tradicionalnog načina života u ruralnom prostoru i kulturne baštine određenog kraja. Ujedno, najmlađi uzgajivači od malih nogu razvijaju interes za sudjelovanjem na izložbama te uče kako na prikladan način predstavljati svoje gospodarstvo i životinje.  Na 4. izložbi hrvatske izvorne pasmine buše deset uzgajivača je u tri kolekcije (junice, krave i bikovi) predstavilo 30 grla. Povjerenstvo za ocjenu u svakoj kolekciji odabralo je po tri najbolja grla, a šampionkom izložbe proglašena je krava Ajša HR 8200258061 uzgajivačice Katice Franić iz Smiljana, kojoj je dodijeljeno šampionsko zvono HAPIH-a. Kako se na području ove županije uzgaja skoro 50% ukupne populacije buša u Hrvatskoj, opravdano je očekivati da ova izložba već slijedeće godine preraste u Državnu izložbu buše.  

U ovčarskom dijelu izloženo je sedam kolekcija (3 ovce i ovan) s ukupno 28 grla. Povjerenstvo za ocjenu odabralo je tri najbolja muška grla i šampiona, a među ženskim grlima odabrane su tri najbolje kolekcije. Šampionom je proglašen ovan HR 631031507 uzgajivača Zdene Ramljaka iz Kompolja Koreničkog.

HAPIH je pripremio počasne medalje za djecu, prigodne diplome za nagrađena grla i uzgajivače, a šampionska zvona za šampionku i šampiona izložbe, koje su  uručili doc.dr.sc. Zdravko Barać, pomoćnik ministrice poljoprivrede i Davor Pašalić, dr. med. vet. – voditelj Centra za stočarstvo HAPIH-a.

Korištenjem stranice www.hapih.hr pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne. VIŠE O KOLAČIĆIMA

Skip to content