Održana izborna skupština udruge Hrvatsko sjeme

Članovi udruge Hrvatsko sjeme okupili su se u utorak, 19. prosinca 2023. godine u Centru za sjemenarstvo i rasadničarstvo Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu (HAPIH) u Brijestu na izbornoj skupštini.

Uvodnu riječ održao je Kristijan Puškarić dipl.ing., predsjednik Udruge koji je kratko prezentirao rad Udruge kao i plan daljnjih aktivnosti za 2024. godinu.

Goste je pozdravio pomoćnik ravnateljice i voditelj Centra za sjemenarstvo i rasadničarstvo dr. sc. Goran Jukić istaknuvši kako je ove godine prijavljeno 22.610 ha sjemenskih usjeva te kako se radi o najboljoj godini po sjetvenim površinama u zadnjih deset godina. Također je naglasio kako se intenzivno radi na novoj Uredbi kojom se utvrđuju pravila o proizvodnji i stavljanju na tržište u Uniji biljnog reprodukcijskog materijala, kategoriji, autentičnosti i kakvoći, certificiranju, označivanju, pakiranju, uvozu, specijaliziranih subjekata i registracije sorti.

Dr. sc. Luka Andrić je govorio o znaku „Dokazana kvaliteta Hrvatska“ za proizvedeno sjeme u RH. Za sjemensku soju nadstandard bila bi GMO analiza koju već provodimo i koja je donijela poboljšanje, a za žitarice bio to bio Heubach test. Oznaka je namijenjena za sve koji to žele jer je u interesu da svi proizvode sjeme u RH.

Puškarić je posebno naglasio kako će se i dalje raditi na poboljšanjima u sektoru sjemenarstva. Također je naglasio kako je PVP pomogao sektoru sjemenarstva posebno kod sjemenske proizvodnje kukuruza, lucerne i stočnog graška.

Na Skupštini je izabran zapisničar i ovjerovitelji, podnesen je izvještaj o radu Udruge, financijsko izvješće, dopuna statuta, te su provedeni izbori predsjednika, podpredsjednika i upravnog tijela udruge. Za predsjednika je reizabran Kristijan Puškarić, a za podpredsjednika Luka Andrić.

Naslovna fotografija: Freepik

Korištenjem stranice www.hapih.hr pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne. VIŠE O KOLAČIĆIMA

Skip to content