Održana godišnja konferencija ICAR / INTERBULL

Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu je član Međunarodne organizacije za kontrolu proizvodnosti domaćih životinja (ICAR – International Committee for Animal Recording) te nositelj ICAR-ovog Certifikata kvalitete, kojim se potvrđuje visoka kvaliteta i sigurnost usluga koje HAPIH pruža svojim korisnicima. Certifikat kvalitete obuhvaća slijedeća područja u stočarstvu: označavanje i registracija domaćih životinja, kontrola mliječnosti i tovnosti u goveda, ocjena vanjštine krava, kontrola mliječnosti ovaca i koza, laboratorijska analiza mlijeka, obrada podataka, vođenje matičnih knjiga, kontrola proizvodnosti ostalih osobina te genetska procjena u goveda, ovaca i koza. Genetska procjena provodi se prema pravilima Međunarodnog servisa za genetsko vrednovanje bikova (INTERBULL-a (International Bull Evaluation Service), koji je pododbor ICAR-a.

Godišnja konferencija ICAR/INTERBULL održana je od 26. do 30. travnja 2021. godine virtualnim putem iz Leeuwardena (Nizozemska). U radu konferencije iz HAPIH-a sudjelovali su dr. sc. Zdenko Ivkić, voditelj Centra za stočarstvo; dr. sc. Dragan Solić, načelnik Sektora za uzgoj, testiranje i genetsko vrednovanje Centra za stočarstvo; te dr. sc. Marija Špehar, savjetnica ravnateljice za znanost i istraživanje koja je ujedno i članica ICAR-ove radne grupe ‘Sheep, Goats and Small Camelids’.

Konferencija je pored Generalne skupštine ICAR-a uključivala slijedeće sekcije: dobrobit životinja, označavanje i registracija domaćih životinja, laboratorijska analiza mlijeka, obrada i upravljanje podacima, podržavanje kružnog gospodarenja, primjena digitalnih rješenja, kontrola mliječnosti, primjena upravljačkih alata, otpornost i učinkovitost malih preživača, te zasebnu INTERBULL konferenciju sa šest sekcija. Posebna sekcija Plenarnih izlaganja uključivala je teme kružnog gospodarenja, održivih prehrambenih sustava i klimatskih promjena.

Rad konferencije odvijao se u terminu 14-18 sati, pri čemu je nakon kratkog izlaganja prezentacija slijedila živa i sadržajna rasprava. U sklopu INTERBULL konferencije održana je posebna panel rasprava o novim uslugama koje Interbull pruža svojim članicama, u kojoj je sudjelovalo sedam stručnjaka iz cijelog svijeta, među kojima i dr. sc. Marija Špehar iz HAPIH-a.

Korištenjem stranice www.hapih.hr pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne. VIŠE O KOLAČIĆIMA

Skip to content