Održana 71. godišnja konferencija Europske federacije za animalne znanosti (EAAP)

Godišnja konferencija Europske federacije za animalne znanosti ili EAAP-a (engl. The European Federation for Animal Science) održana je od 01. do 04. prosinca 2020. godine virtualnim putem zbog nepovoljne epidemiološke situacije uzrokovane pandemijom COVID-19.

Znanstveni program ovogodišnje konferencije, kojoj je nazočilo 1500 sudionika, bio je organiziran kroz 73 sekcije uključujući plenarnu sjednicu koja je bila organizirana pod nazivom ‘Odgovornost stočarske proizvodnje prema klimatskim promjenama’. Ove je godine za EAAP konferenciju bilo prijavljeno 1083 sažetaka, te je kroz usmenu prezentaciju i poster sekciju predstavljeno oko 950 radova.

Već desetljećima godišnje konferencije EAAP-a su mjesto okupljanja znanstvenika i stručnjaka iz područja animalnih znanosti ne samo iz Europe već i sa ostalih kontinenata. Glavni ciljevi EAAP-a su promocija i unaprjeđenje znanstvenih istraživanja u stočarstvu, održivog razvoja, dobrobiti životinja, očuvanje genetskih resursa i ruralnih područja i dr. Ove je godine održana i zajednička sekcija sa INTERBULL-om (Međunarodni centar za genetsko i genomsko vrednovanje bikova) u sklopu koje su predstavljena iskustva država članica vezana uz implementaciju genomskog vrednovanja u proteklih deset godina od kada je ova metodologija osigurala brži genetski napredak i cijeli niz dodatnih benefita pri procjeni genomskih uzgojnih vrijednosti. Upravo su godišnje konferencije EAAP-a prilika za uvid u rezultate najnovijih istraživanja iz različitih područja animalnih znanosti. Hrvatsku agenciju za poljoprivredu i hranu je predstavljala dr.sc. Marija Špehar (Centar za stočarstvo) koja je u sklopu sekcije pod nazivom ‘Dugoročno provođenje selekcije i njezina ograničenja’ ispred grupe autora (Špehar, Edel, Emmerling, Gotz, Hickey, Čurik, Gorjanc) predstavila rad pod naslovom ‘Genomic and temporal analysis of genetic covariation between traits’, kojim su obuhvaćeni rezultati genomskih korelacija između svojstava mliječnosti i mesnatosti simentalske pasmine na razini cijelog genoma, kromosoma i pojedinih lokusa, te promjena korelacija tijekom 20 godina selekcijskog rada. Dr. sc. Marija Špehar je uz kolege sa Agronomskog fakulteta, Sveučilišta u Zagrebu, bila i jedan od koautora rada ‘Copy number variation analysis of the East Adriatic sheep breeds’ koji je prezentirala doc.dr.sc. Maja Ferenčaković u sklopu sekcije očuvanja genetske raznolikosti. Ovim putem ujedno čestitamo dr. sc. Mariji Špehar na nagradi EAAP-a za posebna dostignuća u njenom znanstvenom i stručnom radu kao i za organizaciju 69. godišnje konferencije EAAP-a koja je bila održana u Dubrovniku.

Tijekom 71. godišnje konferencije održana je i generalna skupština EAAP-a na kojoj sudjeluju predstavnici svih zemalja članica. Osim redovitih aktivnosti (izvješće znanstvene komisije, izvješće o konferenciji u Ghentu, financijsko izvješće, odabir novih članova znanstvenog odbora), na generalnoj skupštini se predstavljaju budući domaćini EAAP konferencije. Iduća konferencija EAAP-a će se održati u Davosu (Švicarska) krajem kolovoza 2021. godine.

Korištenjem stranice www.hapih.hr pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne. VIŠE O KOLAČIĆIMA

Skip to content