Održana 7. Državna izložba izvornih pasmina peradi

U organizaciji Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu, Varaždinske županije, Grada Varaždina, Županijskog saveza poljoprivrednih udruga, Udruge uzgajivača zagorskih purana Varaždinske županije, Općine Petrijanec i Hrvatskog saveza uzgajivača izvornih pasmina peradi, a pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede u Varaždinu je 23. listopada 2021. god.  održana 7. Državna izložba izvornih pasmina peradi. Sudjelovao je ukupno 31 uzgajivač sa područja Varaždinske, Krapinsko-zagorske i Koprivničko-križevačke županije. Ukupno je izloženo 58 kolekcija, od toga 27 kolekcija zagorskog purana i 19 kolekcija kokoši hrvatica, te je u prikazu izloženo 12 kolekcija pasmine dravske guske, hrvatske patuljaste kokoši, posavske kokoši, međimurske kokoši i domaće patke. Izložbu je otvorio pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i ruralni razvoj Varaždinske županije dr.sc. Dragutin Vincek.

U sklopu izložbe održano je i predavanje na temu „Stanje i perspektive uzgoja peradi na obiteljskim gospodarstvima Varaždinske županije“. Predavanja su održali prof.dr.sc. Zlatko Janječić, Agronomski fakultet, Sveučilišta u Zagrebu i Tihomir Zglavnik, dr. med. vet. , Hrvatski veterinarski institut.

Prvonagrađeni uzgajivači za pasminu zagorskog purana su :

Brončani soj – Franjo Požgajec, sivi soj – Stjepan Švoger, crni soj – Ivica Kolarić, svijetli soj – Mario Rožić.

Prvonagrađeni uzgajivači za pasminu kokoši hrvatica su:

Crni soj – Željko Kranjčević, jarebičasto-zlatni soj – Zlatko Herceg, crveni soj – Ivan Bakarić.

Korištenjem stranice www.hapih.hr pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne. VIŠE O KOLAČIĆIMA

Skip to content