Održana 4. Smotra Banijske šare svinje u Petrinji

U organizaciji grada Petrinje i Udruge uzgajivača svinja “ Banijska šara” 9.lipnja 2019. godine u gradu Petrinji održana je 4. Smotra Banijske šare svinje. Kako se radi o našoj najnovijoj priznatoj izvornoj pasmini svinja Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu kao institucija proizvođačima pruža podršku u uzgoju, a sve u cilju  očuvanja i  popularizacije Banijske šare svinje.Ovogodišnja smotra Banijske šare svakako će  svim uzgajivačima ostati u sjećanju, jer je ovo prva smotra od kada je pasmina Banijska šara u studenom 2018. godine priznata kao izvorna pasmina svinja. Ovim priznanjem Banijska šara je uz turopoljsku i crnu slavonsku svinju postala treća priznata pasmina u Republici Hrvatskoj.

Na ovogodišnjoj smotri predstavljene  su sve kategorije uzgoja s područja Sisačko-moslavačke županije, od suprasnih krmača, krmača sa prasadi, nazimica i nerastova. Uz Banijsku šaru na smotri je prezentirana i krmača sa prasadi crne slavonske svinje. Svoja grla Banijske šare  izložili su uzgajivači: Alen Čačić, Jovan Gvoić, Milan Kalambura, Dražen Rakas, Nikola Špiljar, Marijan Lipak i Željko Horvat dok će krmače  pasmine crne slavonske svinje predstaviti Rodoljub Džakula, koji su za svoj dosadašnji požrtovni rad i sudjelovanje na izložbi primili zahvalnice koje je ispred Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu uručio  Renato Šunjić, predstojnik ureda u Sisku.

Grad Petrinja je prepoznala uzgoj svinja kao sektor koji može osigurati budućnost ovog kraja i za njega je  osigurala značajna financijska sredstva za poticanje uzgoja. U prilog opravdanosti ove odluke ide razina javnog interesa za ovu smotru, ali i brojnost mladih uzgajivača koji svoju budućnost vide u ovom kraju i nastavljanju dugodoišnjih tradicija njihovih obitelji. Iskustvo i mladost tako su jamstvo su budućih smotri kao mjesta na kojima se u ugodnom društvu razgovara o problemima i izmjenjuje iskustva.

Korištenjem stranice www.hapih.hr pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne. VIŠE O KOLAČIĆIMA

Skip to content