Održana 3 . međunarodna konferencija i 10. sajam “S KLOBASICOM U EU 2024“

Zamišljen kao događaj koji na poseban način promovira proizvodnju i prodaju tradicionalnih hrvatskih kobasičarskih proizvoda, Međunarodni sajam “S KLOBASICOM U EU 2024.” održao se po deseti put na jedinstvenom mjestu u centru turističke Istre, Sv. Petru u Šumi, najvećemu hrvatskom „gradu od kobasica“.

„Naša želja je da u budućim vremenima potaknemo na veću potrošnju i uživanje u tradicionalnim hrvatskim proizvodima, a s ciljem da Sv. Petar u Šumi kao zavičaj kobasica sa šest odobrenih objekata za proizvodnju postane stalno mjesto okupljanja ljubitelja suhomesnatih proizvoda iz zemlje i inozemstva. Očekujemo da će ove godine Međunarodni sajam „S Klobasicom u EU 2024.“ posjetiti  više  od deset tisuća  ljubitelja tradicionalnih kobasica i ostalih proizvoda“, najavio je dr. sc. Mario Bratulić, načelnik Općine Sv. Petar u Šumi koja je manifestaciju organizirala uz potporu Vlade RH, Ministarstava, Istarske županije, Udruga, brojnih sponzora i suorganizatora, među kojima i Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu (HAPIH).

„Tradicionalnu svinjogojsku proizvodnju u našoj domovini od pamtivijeka najbolje ocrtava upravo proizvodnja suhomesnatih proizvoda. Načini konzerviranja odnosno korištene tehnike obrade svježeg mesa, pripreme za sušenje i načini dozrijevanja istarskih klobasica i kosnica ili slavonskih kobasica i kulenovih seka nude nevjerojatnu unikatnost izgleda, okusa i aroma, koje nas vraćaju u djetinjstvo. No sve počinje od kvalitete svježeg mesa, a upravo je svježe meso proizvedeno na hrvatskim farmama odraz stoljetnog poznavanja uzgoja i odnosa prema životinjama, a prema načelima poštivanja njihove dobrobiti., istaknula je doc. dr. sc. Darja Sokolić, ravnateljica HAPIH-a i dodala kako će Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu i nadalje davati svesrdnu podršku ovakvim i sličnim hvalevrijednim manifestacijama koje su u službi promocije domaće poljoprivredno-prehrambene proizvodnje te okupljenim poljoprivrednim proizvođačima zaželjela da dobra energija koja prožima sajam bude pretočena u njihove dodatne napore u ostvarivanju još boljeg plasmana, a HAPIH je tu da im da kontinuiranu podršku i vjetar u jedra.

Ovogodišnji, jubilarni sajam, koji traje od 15. do 17. ožujka svečano je otvorio ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković. a prethodila mu je 3. međunarodna konferencija na kojoj su održane četiri panela. Stručnjaci HAPIH-a, bili su panelisti u  tri rasprave – na temu „Retro (per)spektiva – 10 godina s klobasicom u EU“ dr. sc. Drago Solić, načelnik sektora za uzgoj, testiranje i genetsko vrednovanje, savjetnica ravnateljice za znanost i istraživanje dr. sc. Marija Špehar na temu „Made in Croatia – od autohtone pasmine do proizvoda zaštićenog naziva u EU“ te ravnateljica HAPIH-a doc.dr.sc. Darja Sokolić na panelu “ Kako možemo brandirati regiju kroz prehramabene proizvode, evente i gastronomiju“, koji je moderirala Sara Mikrut Vunjak, pomoćnica ravnateljice HAPIH-a.

U sklopu ovogodišnje manifestacije, održani su i Dani zaštićenih hrvatskih autohtonih proizvoda kao i Dani hrvatskih kobasica i salama, deveto svjetsko prvenstvo u nadivanju kobasica na beku te dodjela nagrada najboljim kobasicama i salamama. Senzorno ocjenjivanje najboljih hrvatskih kobasica i salama je organizirano u  jedanaest kategorija, a provodili su ih vrsni senzorni analitičari i stručnjaci koji se bave proizvodnjom, razvojem, znanstvenim vrednovanjem kobasica i salama iz Hrvatske i EU. 

Prošle godine kao posebnu atrakciju izradila se najduža istarska kobasica na svijetu od 333 m dužine, a ove se godine po prvi puta održalo svjetsko prvenstvo u proizvodnji istarske kobasice za koje su se mogle prijaviti ekipe od najmanje četiri člana.

Otvorenje sajma započelo je degustacijom zaštićenih hrvatskih proizvoda i proglašenjem šampiona sajma. Ove je godine šampionsku titulu i klobasičarsku štafetu osvojio OPG Franjul iz Sv. Petra u Šumi za istarsku kosnicu.

Korištenjem stranice www.hapih.hr pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne. VIŠE O KOLAČIĆIMA

Skip to content