Održana 24. međunarodna manifestacija maslinara i uljara – Noćnjak 2022.

 „Ako za hrvatska vina možemo reći da predstavljaju istinsku životnu radost, za maslinu možemo reći da je blagoslov koji predstavlja izvor zdravlja i dugovječnosti“, rekla je dr. sc. Darja Sokolić, ravnateljica Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu (HAPIH) prigodom tradicionalne sadnje spomen-masline, simboličnog čina otvaranja Noćnjaka, međunarodne manifestacije maslinara i uljara, održane u  organizaciji Zadružnog saveza Dalmacije od 5. do 8. svibnja u Supetru na otoku Braču.

Pozdravljajući u ime ministrice poljoprivrede Marije Vučković brojne okupljene sudionike, čestitala je organizatorima što su u ovako izazovnom vremenu, nakon vrlo zahtjevne 2021. maslinarske godine, uspjeli okupiti impresivan broj maslinara, stručnjaka i znanstvenika, industrije i prehrambenog sektora, te osmislili bogat program koji je obuhvatio uistinu sve aspekte – od edukacije, predstavljanja projekata i inovacija, panel-rasprave, praktikuma, sajamske izložbe, gastroshowa i degustacije pa sve do svečanog proglašenja ovogodišnjih šampiona.

Posebne je čestitke domaćinima uputila za uspješno brendiranje stoljetnog truda i rada vrijednih bračkih maslinara i uljara – “Bračko maslinovo ulje”, koje je početkom ove godine zaštićeno oznakom izvornosti na razini Europske unije, za što je inicijativa potekla upravo iz Supetra.

Spomen-maslina sorte drobnica posađena je ispred hotela Waterman Svpetrvs Resort u Supetru

Ravnateljica Sokolić je istaknula da je proizvodnja maslina u 2020. godini bila je na razini proizvodnje u 2019., međutim zabilježen je značajan rast površina pod maslinama – i to za 1.676 ha, odnosno 9 %. Najznačajnija proizvodnja maslina upravo se odvija na području Splitsko-dalmatinske županije, gdje se prema podacima Agencije za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju iz 2021. godine uzgojem maslina bavi čak  2.736 poljoprivrednih gospodarstava na 3.517,14 ha. Podaci Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva Ministarstva poljoprivrede, pokazuju kako na području Splitsko-dalmatinske županije djeluje 43 uljara, a procjena proizvodnje maslina za 2021/2022 iznosi 8.000 t, odnosno 12.000 hl maslinovog ulja.

Od ukupno 38 sorata maslina koje se danas uzgajaju u Hrvatskoj, najzastupljenije, s više od 70 % površina pod maslinama, su sorte oblica i leccino. Samodostatnosti u proizvodnji maslinovog ulja je 2020. iznosila  43,20 % svih potreba domaćeg tržišta.

Veliku zaslugu u ovim pozitivnim trendovima zasigurno ima i manifestacija Noćnjak koja od svojih početaka radi na kontinuiranoj edukaciji maslinara, razmjeni znanja i iskustava te značajno doprinosi promociji maslinarstva i uljarstva. To potvrđuje i činjenica da se ulja iz cijele Hrvatske sve češće pojavljuju i na međunarodnim natjecanjima gdje osvajaju zlatne medalje i tako Hrvatsku upisuju na maslinarsku kartu svijeta

Izvanrednu su kvalitetu pokazala i ulja pristigla na tradicionalnom ocjenjivanje kvalitete u okviru Noćnjaka. Od 346 zaprimljenih uzoraka u svim kategorijama (192 je otvorena ulja i 93 pakovine te 51 proizvod od maslina), gotovo 80 posto zaslužilo je zlatnu medalju.

Šampionom kvalitete u kategoriji otvorenih ulja, proglašeno je ekstra djevičansko ulje sorte oblica OPG-a Pina Lovre Plenkovića iz Starog Grada s otoka Hvara. Šampion za kvalitetu pakovine ekstra djevičanskog maslinovog ulja je OPG Šoša iz Zadra za ulje sorte oblica, dok je šampion izgleda pakovine maslinovog ulja OPG Birin iz Vodica.

HAPIH-ova ulja ovjenčana medaljama

Kako bi našim proizvođačima približili aktivnosti i rezultate HAPIH-ovih istraživanja, na ocjenjivanje smo prijavili i uzorke naših sortnih maslinovih ulja. Sa zadovoljstvom možemo reći da je od 10 dostavljenih uzoraka, devet osvojilo zlatnu i jedan brončanu medalju. U kategoriji otvorenih maslinovih ulja zlatom je ovjenčao: ekstra djevičansko maslinovo ulje sorte sikitita, ekstra djevičansko maslinovo ulje sorte cima di malfi, ekstra djevičansko maslinovo ulje sorte tosca, ekstra djevičansko maslinovo ulje sorte koroneiki, ekstra djevičansko maslinovo ulje sorte arbosana, ekstra djevičansko maslinovo ulje sorte cipressino; ekstra djevičansko maslinovo ulje sljubljenih sorti, ekstra djevičansko maslinovo ulje sorte nociara, ekstra djevičansko maslinovo ulje sorte arbequina dok je brončanu medalju dobilo ekstra djevičansko maslinovo ulje sorte toscanina. Plodovi su to rada HAPIH-ovog pokušališta u Kaštel Štafiliću u kojem je na 1,5 ha posađen pokusni nasad masline u gustom sklopu s osam introduciranih sorti te kolekcijom autohtonih sorti maslina u sklopu banke biljnih gena.

U znanstveno-stručnom dijelu programa održano je 25 predavanja, te okrugli stol na temu „Intenzivni uzgoj masline“. U okviru Noćnjaka organiziran sajam maslinarstva i uljarstva, studijski obilazak otoka Brača uz praktično maslinarstvo, mala škola kušanja maslinova ulja, te bal šampiona.

Izvor fotografija: Naslovna Vana Žižić Ujević, ostale slike Agroklub

Korištenjem stranice www.hapih.hr pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne. VIŠE O KOLAČIĆIMA

Skip to content