Održana 19. Izložba paške ovce i paškog sira

U organizaciji Udruge ovčara i proizvođača paškog sira grada Novalje, Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu, Hrvatskog saveza uzgajivača ovaca i koza i Udruge proizvođača paškog sira u Novalji na otoku Pagu, u petak 12.srpnja 2019. godine, održana je tradicionalna 19. Izložba paške ovce i paškog sira u Novalji na otoku Pagu. Ova tradicionalna manifestacija predstavlja glavno okupljanje i izložbu paških ovčara u nastojanju da se očuva uzgoj hrvatskih izvornih pasmina i prikažu najkvalitetnije kolekcije paških ovčara i proizvoda dobivenih od paške ovce. 

Paška ovca kao izvorna hrvatska pasmina nastala je na području otoka Paga, gdje se i danas tradicionalno  uzgaja. Ovce se cijele godine danonoćno drže na otvorenom prostoru, a hrane se ispašom na kamenjarima te manjim dijelom  kukuruzom, sijenom i krmnim smjesama.

Na otoku Pagu godišnje se proizvede oko 220 tona paškog sira, najpoznatijeg i najcjenjenijeg tvrdog ovčjeg sira u Hrvatskoj. Odlikuje se ugodnim pikantnim okusom, a dobiva se od mlijeka paške ovce koja pase travu na kamenjarskim pašnjacima koji obiluju različitim vrstama aromatičnog i ljekovitog bilja. Uz to posebnu vrijednost mu daje sol koja u tragovima ostaje na travi poslije bure.

Uzgajivači paške ovce i ove godine izložili su najkvalitetnija grla paške ovce od kojih je odabrano šampionsko grlo, najbolja grla ovna i najbolje kolekcije grla ovce:

ŠAMPION OVAN:

Emil Oštarić, Kolan
ž.b. 630602638

NAJBOLJA GRLA OVNA:

 1. Dinko Vidušin, Novalja
  ž.b. 631099949
 2. Terezija Buljanović, Pag
  ž.b. 530640050  
 3. Josip Fabijanić, Šimuni
  ž.b. 930341099

NAJBOLJE KOLEKCIJE GRLA OVCE:

 1. Tomislav Vidas, Novalja
 2. Ivan Kustić, Caska
 3. Antica Buljanović, Pag

Nakon dodjele priznanja uzgajivačima paške ovce uslijedilo je razgledavanje i degustacija izloženih paških sireva uz kulturno umjetnički program i nastup klape „Sol“. U sklopu izložbe održana je i Javna tribina o zaštiti paškog sira u Gradskoj knjižnici “Ivan Palčić”.

Korištenjem stranice www.hapih.hr pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne. VIŠE O KOLAČIĆIMA

Skip to content