Centar za stočarstvo Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu (HAPIH) u suradnji sa Sisačko-moslavačkom županijom i gradom Popovača organizirao je 13. po redu županijsku izložbu stoke Sisačko-moslavačke županije. Izložba se tradicionalno održala na prostoru sajmištau Popovači, koje je najprikladnije mjesto za predstavljanje uzgojno-valjanih domaćih životinja s područja županije te promociju uzgajivača i gospodarstava.

Stručnjaci Centra za stočarstvo HAPIH-a zajedno s uzgajivačima i uzgojnim udruženjima sudjelovali su u odabiru i ocjeni izložbenih grla, dodjeli priznanja nagrađenim grlima i uzgajivačima te dodjeli lente i šampionskog zvona najboljoj kravi.

Šampionka izložbe je krava Fana (HR 8201280300), posjednika Dalibora Grudenića  iz Velike Ludine (naslovna fotografija).

Izložbena grla goveda, svinja, ovaca i koza predstavljena su u sljedećim kolekcijama: kup mladih uzgajivača, simentalska pasmina goveda – kombinirani tip, simentalska pasmina goveda – mesni tip,  izvorna pasmina svinja banijska šara, suffolk i solčavsko jezerska pasmina ovaca te burska koza.

Na izložbi goveda u prikazu predstavila su se dva uzgajivača s tri grla simentalske pasmine – mesni tip. Izvornu pasminu svinja banijska šara predstavio je jedan uzgajivač s dva grla. Ovce su predstavila dva uzgajivača kroz dvije kolecije pasmine suffolk i solčavsko jezerska, a pasminu burska koza prikazao je jedan uzgajivač. Uz ove na izložbi su predstavljene i ostale vrste domaćih životinja i kućnih ljubimaca: konji, pastirski psi, perad, kunići i golubovi. Treba istaknuti da mnogi uzgajivači redovito sudjeluju na ovoj izložbi, čak 10-tak i više godina, s po nekoliko grla ili kolekcija.

U natjecateljskom dijelu izložbe prikazano je 10 grla simentalske pasmine kombinirani tip u tri kolekcije: steone junice, mlade krave s jednim telenjem i ostale krave. Sudac u ovom natjecanju je bio Josip Crnčić, stuč.spec.ing.agr.

Životinje su nakon ocjene rangirane prema kategorijama sljedećim poretkom:

Kolekcija steonih junica:

  1. HR 7201246109, Boa, posjednik Novačić Milan, Jelengradska 133, Popovača
  2. HR 6201198588, Ela, posjednik Novačić Milan, Jelengradska 133, Popovača
  3. HR 9201320500, Maša, posjednik Dalibor Grudenić, Kompator 18, Velika Ludina

Kolekcija mladih krava s jednim telenjem

  1. HR 7201240271, Glorija, posjednik Tomislav Lipovac, Novo Selo Palanječko 153
  2. HR 2200945437, Areta, posjednik Ljiljana Rastovac, Đure Deželića 36, Kutina
  3. HR 4201319136, Gazela, posjednik Tomislav Lipovac, Novo Selo Palanječko 153

Kolekcija ostalih krava

  1. HR 2201117231, Bela, posjednik Kosar Ivan, Kutanija 65 , Popovača
  2. HR 5200960499, Nada, posjednik Tomislav Lipovac, Novo Selo Palanječko 153
  3. HR 3200673498, Jagoda, posjednik Tomislav Lipovac, Novo Selo Palanječko 153

HAPIH je svim nagrađenim grlima dodijelio rozete i diplome. Grad Popovača nagradio je životinje novčanim nagradama a tvrtka Sano d.o.o. stočnom hranom iz svog asortimana.

Posebnu pažnju posjetitelja privukao je Kup mladih uzgajivača u tradicionalnim narodnim nošnjama svoga kraja predstavilo se 15- tero djece u dobi od 3 do 9 godina. Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu djeci je dodijelila medalje za sudjelovanje na izložbi a od sponzora Sano d.o.o., Hrvatske mljekarske udruge i Turističke zajednice grada Popovače dobila su poklon pakete.  

Korištenjem stranice www.hapih.hr pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne. VIŠE O KOLAČIĆIMA

Skip to content