Održan redoviti godišnji sastanak nadzornika sjemenskih usjeva soje i kukuruza

Centar za sjemenarstvo i rasadničarstvo Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu (HAPIH) organizirao je u Osijeku, 30. kolovoza, redoviti godišnji sastanak nadzornika soje i kukuruza. Na ovogodišnjem, 25. sastanku, sudjelovali su nadzornici i novaci za sjemenske usjeve soje i kukuruza iz cijele Hrvatske. Rad je bio organiziran u dvije glavne cjeline. Prva cjelina bila je prezentacija prijavljenih površina soje i kukuruza i prezentacija pretkontrole i postkontrole soje i kukuruza u 2023. godini. Druga cjelina odnosila se na obilazak poljskih pokusa soje i kukuruza.

Krešimir Šunjić, mag.spec. je naveo kako je za stručni nadzor ukupno prijavljeno 22.282 ha, što je povećanje sjemenske proizvodnje za 8 % u odnosu na 2022. godinu. Što se tiče soje i kukuruza u 2023. godini bilježimo povećanje proizvodnje. Od ukupno prijavljenih površina soja je na 7.167 ha (povijesno najveće površine), a kukuruz na 1.246 ha.

Branka Ruskaj-Hrsan dipl.ing. je istaknula kako u procesu certifikacije i proizvodnje bitnu ulogu ima dodatni nadzor certificiranih partija sjemena koji se obavlja u kontrolnom polju kroz pretkontrolu i postkontrolu sjemena. U kontrolnom polju posijane su sve partije visokih kategorija sjemena dok su zadnje kategorije sjemena posijane ovisno o biljnoj vrsti od 5 do 10 % od ukupno certificiranih količina sjemena soje i kukuruza.

Nakon prezentacija nadzornici su uz vodstvo stručnjaka iz Centra za sjemenarstvo i rasadničarstvo HAPIH-a obišli poljske pokuse gdje su se na licu mjesta upoznali s dorađenim partijama sjemena soje i kukuruza.

Korištenjem stranice www.hapih.hr pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne. VIŠE O KOLAČIĆIMA

Skip to content