Održan redoviti godišnji sastanak dorađivača sjemena i dan otvorenih vrata post registracijskih pokusa

U petak 2. srpnja 2021. godine, U  HAPIH – Centru za sjemenarstvo i rasadničarstvo u nacionalno ovlaštenom tijelu za nadzor sjemenske proizvodnje i izdavanje certifikata, održan je redoviti godišnji sastanak dorađivača i dan otvorenih vrata prijavljivača post registracijskih pokusa strnih žitarica i soje.

Sastanak je otvorio dr.sc. Goran Jukić, pomoćnik ravnateljice za istraživanje i međunarodnu suradnju pozdravivši u ime HAPIH-a sve sudionike sastanka te ih je upoznao s proizvedenim i certificiranim količinama sjemena u RH. Najveće ukupne količine certificiranog sjemena čine žitarice (84,5 posto), slijedi industrijsko bilje (14,4 posto) i sve ostalo bilje (1,1 posto). Ukupno je certificirano u 2021. godini 76.650 tona sjemena s 41 različitom biljnom vrstom. Količine certificiranog sjemena su porasle za 16.990 tona u proteklih nekoliko godina, pa se tako Hrvatska vratila na one količine koje je imala prije ulaska u EU. Porast certificirane količine sjemena u odnosu prema prošloj godini iznosi 3.112 tona, a sama sjemenska proizvodnja je na razini prošle godine. Porast certificiranih količina sjemena u 2021. godini bilježe ozima pšenica, ječam ozimi, soja i druge kulture. Najveći problem sa proizvodnjom i opskrbom sjemena je kod povrća, a razlog je nepostojanje oplemenjivačkog-selekcijskog rada i organizirane proizvodnje. Hrvatska je treća zemlja u EU po certificiranim količinama sjemena soje, deveta po količinama ozime pšenice i jedanaesta po količinama kukuruza. Proizvodnja sjemena u Hrvatskoj pokazala se ključnom u doba koronakrize jer su proizvođačima osigurane dostatne količine sjemena za najvažnije ratarske kulture po realnim i u pravilu nižim cijenama u odnosu na uvezeno sjeme.

O sjemenskoj proizvodnji strnih žitarica u 2021. godini govorio je Krešimir Šunjić, univ. spec. zaštite bilja, voditelj Odjela za nadzor sjemenskih usjeva i izdavanje certifikata CSR-a, a dr. sc. Ivan Varnica, voditelj Odjela za biljne sorte CSR-a, predstavio je postregistracijske pokuse strnih žitarica i soje.

O novom zakonu o sjemenu govorio je Kristijan Puškarić, predsjednik udruge “Hrvatsko sjeme”, naglasivši da će novi zakon uskoro ići na drugo čitanje u Sabor RH, te kako smatra da bi procedura trebala biti gotova na jesen. Zakon je sjemenarima prihvatljiv te je dosegnuta  visoka razina kompromisa svih zainteresiranih strana u sjemenarstvu. Zakon bi trebao biti donesen u rujnu, kako bi se u novu sjetvu krenulo s novim postavkama.

Potom su sudionici skupa obišli kontrolna polja strnih žitarica i post registracijskih pokusa strnih žitarica i soje, uz vodstvo stručnjaka iz Centra za sjemenarstvo i rasadničarstvo

Korištenjem stranice www.hapih.hr pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne. VIŠE O KOLAČIĆIMA

Skip to content