Održan okrugli stol „Zdrava budućnost bez klorpirifosa“

Nakon prošlogodišnje objave u medijima o pronalasku zabranjene aktivne tvari klorpirifos u hrvatskim mandarinama, Centar za nestalu i zlostavljanu djecu iz Višnjevca pokrenuo je inicijativu „Zdrava budućnost djece“. Slogan inicijative „Kao odgovornost. Kao prioritet.“ odražava odlučnost Centra u namjeri podizanja svijesti o izloženosti djece pesticidima i ističe odgovornost prema zdravlju djece. Stoga su, kako bi skrenuli pozornost javnosti na posljedice koje po zdravlje djece može izazvati uporaba ove aktivne tvari u poljoprivredi i proizvodnji hrane, u ponedjeljak, 19. veljače, u Osijeku organizirali okrugli stol na temu „Zdrava budućnost bez klorpirifosa“.

Izv. prof. dr. sc. Krunoslav Karalić, zamjenik ravnateljice Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu (HAPIH) ovom je prigodom istaknuo da je klorpirifos na području Europske unije zabranjen 2020. godine, te je od tada Ministarstvo poljoprivrede, u suradnji s HAPIH-om i Državnim inspektoratom s hrvatskog tržišta povuklo devet sredstava za zaštitu bilja na bazi ove aktivne tvari.

„U proteklom razdoblju u Hrvatskoj bilježimo trend pada korištenja sredstava za zaštitu bilja od 20 % i time ostvarujemo strateški cilj i dokumente EU-a. Kad govorimo o strategiji Od polja do stola te o Nacionalnoj strategiji poljoprivrede do 2030. godine, zacrtan je trend smanjenja aktivne tvari odnosno korištenja sredstava za zaštitu bilja na razini od 25 %“, naveo je izv. prof. dr. sc. Karalić. Da bismo u konačnici došli do cilja, a to je održiva proizvodnja i očuvanje okoliša i prirodnih resursa, dodao je, potrebna je provedba zelene transformacije u poljoprivredi odnosno prilagodba tehnologije uzgoja, koja se u segmentu zaštite bilja ogleda u primjeni kemijskih sredstava niskog rizika te bioloških sredstava.

Brojne znanstvene studije ukazuju na povezanost izloženosti klorpirifosu s poteškoćama u razvoju djece, kao što su poremećaji u razvoju mozga, smanjeni kvocijent inteligencije, hiperaktivnost, poremećaji hormonskog sustava te zaostajanje u rastu, istaknuto je na okruglom stolu na kom su sudjelovali stručnjaci iz područja zdravstva, odgoja i obrazovanja, nutricionizma i poljoprivrede među kojima dr. med. Vlatka Krizmanić (Dom zdravlja Osijek), izv. dr. sc. Bojana Brozović (Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek), mag. nutr. Iva Dorić (Inicijativa Okreni žlicu), dr. sc. Zrinka Drmić (HAPIH – Centar za zaštitu bilja) te mr. sc. Romeo Jukić, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i ruralni razvoj Osječko-baranjske županije.  

Voditelj Centar za nestalu i zlostavljanu djecu Tomislav Ramljak apelirao je na sve koji rade u proizvodnji da prestanu koristiti ovu zabranjenu supstancu imajući u vidu koliku štetu čini djeci, prema nekim studijama već i kod izloženosti majke u vrijeme trudnoće. Pozvao je sve građane da prijave one koji koriste tu supstancu, kako bi nadležne službe mogle pravodobno reagirati, a odgovorni prekršitelji snositi posljedice.

Izvor foto: Osječko-baranjska županija

Korištenjem stranice www.hapih.hr pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne. VIŠE O KOLAČIĆIMA

Skip to content