Održan okrugli stol “Mlijeko u svakodnevnoj prehrani – znanjem do samodostatnosti, konkurentnosti i održivosti u proizvodnji, preradi i potrošnji“

Prehrambeno – tehnološki fakultet Osijek u suradnji s Hrvatskom mljekarskom udrugom organizirao je u povodu Svjetskog dana mlijeka, koji se širom svijeta obilježava 1. lipnja, okrugli stol “Mlijeko u svakodnevnoj prehrani – znanjem do samodostatnosti, konkurentnosti i održivosti u proizvodnji, preradi i potrošnji“.

Svjetski dani mlijeka ima za cilj, kažu organizatori, različitim aktivnostima isticati važnost mlijeka i mliječnih proizvoda kao globalne hrane, njihovu ulogu u egzistenciji i prehrani ljudi te promicati njihove dobrobiti u svakodnevnoj prehrani. Birajmo domaće, poruka je s ovog okruglog stola na kojem su sudjelovali renomirani hrvatski stručnjaci iz područja prehrambene tehnologije, agronomije te nutricionizma, među kojima i Danijela Stručić iz HAPIH-ovog Centra za kontrolu kvalitete stočarskih proizvoda te Martina Pavlić iz HAPIH-ovog Centra za sigurnost hrane.

Ovom se prigodom, između ostaloga, raspravljalo kako do samodostatnosti u proizvodnji mlijeka, kako se ulaganjem u znanje i inovativne tehnologije može povećati primarna proizvodnja mlijeka u Hrvatskoj. Posebno je naglašena visoka kvaliteta domaćeg mlijeka, a dojmljiv podatak je da čak 97 % mlijeka u Hrvatskoj pripada kategoriji najviše kvalitete. Upravo je stoga istaknuta i važnost porijekla, a kako bi potrošači bili sigurni da su proizvodi proizvedeni iz isključivo domaće sirovine, dovoljno je prilikom kupnje potražiti znak „Mlijeko hrvatskih farmi“.

Istaknuta je visoka prehrambena i zdravstvena vrijednost mlijeka i proizvoda, posebice fermentiranih mliječnih proizvoda, koji se od davnina koriste u terapijske svrhe, a danas za to postoje i znanstveni dokazi. Mlijeko sadrži jedinstven skup nutritivno vrijednih sastojaka koji se ne može proizvesti u laboratoriju. Također, naglašeno je da Hrvati ne konzumiraju dovoljno mliječnih proizvoda, stoga treba pojačati aktivnosti promocije i edukacije o zdravoj prehrani, te širenja znanstveno potvrđenih informacija o nutritivnoj vrijednosti mlijeka.

Ovakvi okrugli stolovi omogućuju da znanstveno utemeljene činjenice o mlijeku i mliječnim proizvodima izađu iz uskog kruga ljudi, znanstvenika, stručnjaka koji se time bave i nađu put do šire javnosti, zaključili su organizatori.

Korištenjem stranice www.hapih.hr pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne. VIŠE O KOLAČIĆIMA

Skip to content