Održan jubilarni – 10. WineOS

Na ovogodišnjem, 10. sajmu vina, delicija i ugodnog življenja WineOS, održanom u Gospodarskom centru Osječko-baranjske županije 10. i 11. siječnja, predstavilo se više od 150 proizvođača i brendova iz Hrvatske, Slovenije, Italije, Slovačke, Mađarske, Bosne i Hercegovine, Srbije i Sjeverne Makedonije. Ovo je jubilarno izdanje WineOS-a organizirala Udruga Dekanter uz suorganizaciju udruge Graševina Croatica i Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu (HAPIH) te podršku Osječko – baranjske županije, Turističke zajednice OBŽ-a i Hrvatske gospodarske komore, a pod pokroviteljstvom Vlade Republike Hrvatske i Hrvatskog sabora.

Da je ovaj prestižni događaj postao jedna od najznačajnijih manifestacija ove vrste na istoku Hrvatske i ključna platforma za promociju domaćih vinogradara i vinara te nezaobilazno mjesto okupljanja struke, kao i ljubitelja vina, potvrdila je rekordna posjećenost koja je premašila prošlogodišnjih 4.000 ljudi, kao i povećanje broja izlagača za 20 posto.

„WineOS vidimo kao pravo mjesto povezivanja proizvođača i potrošača te dobru priliku za njihovo educiranje o novitetima, stoga nam je veliko zadovoljstvo što je Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu ove jubilarne godine u ulozi suorganizatora, čime smo, uvjeren sam, dali dodanu vrijednost koju su posjetitelji prepoznali. Stručnjaci HAPIH-a su svima zainteresiranima približili novosti vezane za označavanje vina na tržištu, demonstrirali organoleptička ocjenjivanja vina te pojasnili kako se proizvode pjenušava vina“, rekao je izv. prof. dr. sc. Krunoslav Karalić, v.d. ravnatelja HAPIH-a.

Stručnjaci Centra za vinogradarstvo, vinarstvo i uljarstvo HAPIH-a organizirali su dvije tematske radionice: „Što je sadržano u pojmu Vrhunsko vino? i „Kompleksnost pjenušavih vina“. Radionice je vodila dr. sc. Ivana Alpeza, koja je sudionicima na pristupačan i interaktivan način, uz degustacije, prenijela mnoštvo korisnih i zanimljivih informacija. Objašnjenja i primjeri bili su jasni i „opipljivi“, što je i široj publici omogućilo bolje razumijevanje složenosti tema. Posjetitelji su se također imali priliku upoznati i s temom nepoželjnih spojeva u vinu, koja je izazvala veliko zanimanje.

Velik broj posjetitelja privukao i štand HAPIH-a na kojem su mogli degustirati ekstra djevičanska maslinova ulja, sok od jabuke te sušene jabuke koje je pripremio Centar za voćarstvo HAPIH-a.

U bogatom dvodnevnom programu, uz vinske razgovore posjetitelji su na izbor imali više od 800 etiketa pića, Masterclass predavanja i Wine&Dine radionice, kao i raznovrsne gastrodelicije te atraktivni kulinarski show. Vinoljupci su mogli svoje znanje provjeriti u eno-gastro kvizu koji je pripremio poznati lovac Dean Kotiga. Jubilarni je WineOS imao još jednu novost – po prvi puta publika je mogla glasovati za najbolje proizvode.

Izvor fotografije: OBŽ i HAPIH

Korištenjem stranice www.hapih.hr pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne. Pravila privatnosti →

Skip to content