Održan godišnji skup o zlatnoj žutici vinove loze

Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu, Centar za zaštitu bilja, ugostio je 10. svibnja stručnjake, znanstvenike i predstavnike nadležnih tijela za biljno zdravstvo iz Hrvatske, Slovenije, Mađarske, Italije, Austrije, Češke i Švicarske. Hrvatska je ove godine bila domaćin godišnjeg sastanka zemalja srednje Europe o zlatnoj žutici vinove loze (Technical consultation on Grapevine flavescence dorée and Scaphoideus titanus). Skup su organizirali Ministarstvo poljoprivrede i HAPIH. 

Zlatna žutica aktualna je tema za sve zemlje sudionike skupa, naročito u posljednjih nekoliko godina. Brzo širenje zlatne žutice i vektora bolesti, američkog cvrčka, izaziva veliku zabrinutost kod fitosanitarnih službi zemalja srednje Europe. Širenje zlatne žutice poprimilo je razmjere teško kontrolirajuće epidemije (epifitocije) u sjeveroistočnoj Sloveniji, na jugu Južnog Tirola (Italija), na zapadu Mađarske te u nekim kantonima Švicarske. Slična, zabrinjavajuća situacija pogađa domaće vinogradare u kontinentalnoj Hrvatskoj već nekoliko godina. U drugim područjima, kao što su Štajerska (Austrija) ili Moravska (Češka), zlatna žutica pojavljuje se u stalno novim žarištima te se vrlo teško iskorjenjuje. Zajedničke aktivnosti, razmjena informacija i predstavljanje ideja o sprječavanju širenja te opasne bolesti prepoznati su kao potreba još prije desetak godina. Prvotna inicijativa između Italije, Austrije, Hrvatske i Slovenije postupno se proširivala. Ove godine, u Zagrebu se skupilo 40-ak sudionika iz sedam zemalja. 

Na skupu je izloženo 12 predavanja vezanih uz zlatnu žuticu i američkog cvrčka. Prikazano je stanje u Hrvatskoj, Sloveniji, Austriji, Mađarskoj, Češkoj, Italiji i Švicarskoj. Izložene su nacionalne mjere suzbijanja i sprječavanja širenja bolesti koje se provode u pojedinim državama. Prikazani su rezultati istraživanja suzbijanja vektora, američkog cvrčka. Predstavljena su znanstvena istraživanja genetske raznolikosti fitoplazme uzročnika bolesti, mehanizama otpornosti vinove loze na zlatnu žuticu i alternativnih metoda suzbijanja američkog cvrčka. Hrvatska je predstavila i projekt vektorizacije vinograda u Međimurskoj županiji, kojeg je Ministarstvo poljoprivrede provelo pomoću aplikacije MOBIDI-PEST. 

Skup je bio popraćen brojnim raspravama između sudionika, razmjenom novih saznanja i prijedlozima o budućoj suradnji. Svi sudionici složili su se da je zlatna žutica ogroman fitosanitarni problem protiv kojeg niti jedna država zapravo nema vrlo učinkovit odgovor. Bez obzira na to, skup u Zagrebu sigurno će doprinijeti daljnjem napretku u jačanju mjera sprječavanja širenja i ublažavanja štetnosti od te karantenske bolesti na području epidemijom najteže pogođenog dijela Europe.      

Korištenjem stranice www.hapih.hr pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne. VIŠE O KOLAČIĆIMA

Skip to content