Održan godišnji sastanak s udrugom CROCPA i predstavnicima proizvođača sredstava za zaštitu bilja

U prostorima Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu (HAPIH), Centra za zaštitu bilja u Zagrebu, u petak 29. listopada 2021., održan je godišnji sastanak s udrugom CROCPA (Croatian Crop Protection Association) i predstavnicima/zastupnicima tvrtki proizvođača sredstava za zaštitu bilja (Industrije), uz poštivanje svih trenutno važećih epidemioloških mjera vezanih uz COVID-19. Osim predstavnika HAPIH-a i Industrije, sastanku su prisustvovali i predstavnici Ministarstva poljoprivrede, Uprave za poljoprivredno zemljište, biljnu proizvodnju i tržište te predstavnici Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Službe za toksikologiju, također uključenih u postupke registracije sredstava za zaštitu bilja (SZB) u Republici Hrvatskoj.

Sastanci s udrugom CROCPA i predstavnicima/zastupnicima tvrtki proizvođača sredstava za zaštitu bilja održavaju se na godišnjoj razini od 2018. godine, uz izuzetak 2020. zbog epidemije COVID-19. Tema godišnjeg sastanka aktualnosti su vezane uz registraciju sredstava za zaštitu bilja na EU i nacionalnoj razini, kao i aktualna problematika vezana uz postupke ocjene dokumentacije i procjene rizika iz svih područja ocjene. U svrhu održavanja dobre poslovne suradnje i poboljšanja odvijanja poslovnih aktivnosti, godišnji sastanci od iznimne su važnosti za suradnju i komunikaciju svih nadležnih tijela i Industrije uključene u postupke registracije i proizvodnje sredstava za zaštitu bilja.

U ime ravnateljice HAPIH-a, dr. sc. Darje Sokolić, okupljenima se uvodnom riječi obratio dr. sc. Goran Jukić, pomoćnik ravnateljice HAPIH-a za međunarodnu suradnju, prilikom čega je istaknuo prednosti održavanja sastanaka na godišnjoj razini. Okupljene je također pozdravila i voditeljica Centra za zaštitu bilja, dr. sc. Zdravka Sever, zahvalivši se prisutnima na odazivu te je prenijela pozdrave kolega iz Instituta za medicinska istraživanja i medicinu rada koji nisu mogli prisustvovati sastanku. Dr. sc. Sever istaknula je kako je zajednički cilj nadležnih tijela i Industrije nesmetano odvijanje procesa registracije SZB na EU i nacionalnoj razini, s naglaskom na sigurnost hrane, zdravlje ljudi i životinja te zaštitu okoliša. Dr. sc. Sever iznijela je trenutnu situaciju s ljudskim kapacitetima unutar Odjela za sredstva za zaštitu bilja i biocide, ali i drugih odjela Centra za zaštitu bilja, a koji su uključeni u postupke ocjene dokumentacije i procjene rizika SZB i aktivnih tvari.

V. d. rukovoditeljica Odjela za sredstva za zaštitu bilja i biocide, dr. sc. Tina Fazinić, održala je prezentaciju „Izvješće o statusu ocjena SZB“ te okupljenima brojčano i grafički predstavila trogodišnje rezultate Odjela vezano uz završene postupke registracije SZB i aktivnih tvari, kao i one u tijeku. Prikazani su i rezultati za prvu polovicu 2021. godine, ali i problematika s kojom se nadležna tijela i ocjenjivači Odjela susreću tijekom samih postupaka ocjene dokumentacije i procjene rizika. Dr. sc. Fazinić istaknula je i buduće izazove, zajedničke Industriji i nadležnim tijelima, kao što su kašnjenja postupaka na EU i nacionalnim razinama zbog epidemije COVID-19 i Brexit-a, sve veći broj zahtjeva, kvaliteta dostavljene dokumentacije, sve veći broj i kompleksnost EU smjernica i dr., te najavila izdavanje novih nacionalnih smjernica za ocjenu dokumentacije i procjenu rizika iz svih područja ocjene, a čiji je završetak planiran za kraj tekuće godine.

Ispred udruge CROCPA, okupljenima se obratila predsjednica Udruge, Irena Brajević, dipl. ing., zahvalivši se HAPIH-u na održavanju godišnjih sastanaka. Iskazala je zadovoljstvo međusobnom komunikacijom između predstavnika uključenih u postupke registracije te pozdravila izdavanje novih nacionalnih smjernica, u svrhu povećanja kvalitete dokumentacije koja prati svaki pojedini zahtjev, a samim time i u svrhu ubrzanja postupka ocjene.

Nakon uvodnih riječi i održane prezentacije, otvorena je konstruktivna rasprava u sklopu koje su predstavnici Industrije imali mogućnost postavljati pitanja nadležnim tijelima, prvenstveno koordinatorima iz Odsjeka za ocjenjivanje dokumentacije aktivnih tvari.

U svrhu poboljšanja kvalitete procesa na zadovoljstvo svih uključenih dionika, predstavnici CROCPA-e izrazili su interes za održavanjem radionica sa specifičnom tematikom vezanom uz određena područja ocjene, a inicijativu je pozdravio i podržao i dr. sc. Jukić.

Korištenjem stranice www.hapih.hr pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne. VIŠE O KOLAČIĆIMA

Skip to content