Održan godišnji sastanak predstavnika referentnog i ovlaštenih laboratorija za ispitivanje plodnosti tla

U Osijeku je 26. travnja 2023. godine održan Stručni sastanak laboratorija ovlaštenih za ispitivanje tla, čiji je organizator Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu (HAPIH).

U Republici Hrvatskoj uspostavljena je mreža laboratorija za ispitivanje plodnosti tla koja uključuje referentni i 11 ovlaštenih laboratorija. Svi su laboratoriji su u skladu s nacionalnim i europskim propisima, te za potrebe nadležnog ministarstva, provode kontrolu plodnosti tla na državnoj razini. HAPIH-ov Centar za tlo, kao referentni laboratorij, prikuplja podatke o provedenim analizama tla od ovlaštenih laboratorija. Svi rezultati sustavno se pohranjuju u Informacijski sustav – GIS bazu podataka, koja sadrži više od 140.000 analiza tla.

Na održanom godišnjem sastanku je potvrđena kvalitetna razmjena informacija između referentnog i ovlaštenih laboratorija te spremnost na daljnje unaprjeđenje suradnje u segmentu zaštite tla.  

Nakon uvodnih riječi izv.prof.dr.sc. Krunoslava Karalića, zamjenika ravnateljice HAPIH-a te Hrvoja Hefera, mag.ing. pomoćnika ravnateljice i voditelja Centra za tlo, okupljenim su sudionicima prezentirani podaci iz 2022. godine te je naglašeno kako je potrebno sustavno unaprjeđenje vezano uz formatiranja podataka i označavanja uzoraka tla geografskim koordinatama (GPS uređajem ili pomoću geotagirane fotografije). 

Istaknuto je kako je cilj prikupljanja i objedinjavanja podataka dobiti što preciznije podatke koji će biti dio informacijskog sustava za zaštitu poljoprivrednog zemljišta. 

Provedene analize tla u sklopu kontrole plodnosti tla sadrže opće podatke, podatke o lokacijama uzorkovanja tla, rezultate agrokemijskih analiza tla (pH, sadržaj humusa, sadržaj lakopristupačnog fosfora i kalija, sadržaj karbonata ili hidrolitičku kiselost tla) te prema potrebi korisanika i agrokemijsku preporuku gnojidbe tla. 

Osvrt na provedbu prikupljanja podataka dao je dr.sc. Daniel Rašić dok je o MPI-Kontroli analitičkih metoda ovlaštenih laboratorija nešto više rekla Ivana Zegnal, dipl.inž.preh.teh. Prof.dr.sc. Zdenko Lončarić s Fakulteta agrobiotehničkih znanosti Osijek pojasnio je modeliranje isplativosti izravne zamjene mineralnih oblika N, P i K, organskim gnojivima.

Popis laboratorija za ispitivanje tla

REFERENTNI LABORATORIJ ZA ISPITIVANJE PLODNOSTI TLA:

 • HRVATSKA AGENCIJA ZA POLJOPRIVREDU I HRANU, Centar za tlo  Osijek, Vinkovačka cesta 63c.

OVLAŠTENI LABORATORIJI ZA ISPITIVANJE PLODNOSTI TLA:

 • RAZVOJNA AGENCIJA AGRO, ustanova za razvoj grada, Ivana Nepomuka Jemeršića 37 D, Grubišno Polje.
 • FAKULTET AGROBIOTEHNIČKIH ZNANOSTI OSIJEK, Laboratorij Zavoda za agroekologiju, Vladimira Preloga 1.  Osijek (FAZOS).
 • LABOSAN d.o.o. Rim 42, Zagreb, Odjel  Laboratorij  Virovitica, Matije Gupca 254, Virovitica.
 • INSPECTO d.o.o. Električne centrale Đakovo,  Laboratorij u Osijeku, Vukovarska cesta 239 b. Nemetin.
 • AGRONOMSKI FAKULTET Sveučilišta u Zagrebu, Zavod za ishranu bilja, Zagreb, Svetošimunska cesta 25, Zagreb.
 • AGRONOMSKI FAKULTET Sveučilišta u Zagrebu, Zavod za Opću proizvodnju bilja, Zagreb, Svetošimunska cesta 25, Zagreb.
 • AGRONOMSKI FAKULTET Sveučilišta u Zagrebu, Zavod za pedologiju, Zagreb, Svetošimunska cesta 25, Zagreb.
 • AGRONOMSKI FAKULTET Sveučilišta u Zagrebu, Zavod za melioracije, Zagreb, Svetošimunska cesta 25, Zagreb..
 • AGROKEMIJSKI LABORATORIJ, KUTJEVO d.d., Požega, Kralja Tomislava 1, Kutjevo.  
 • VISOKO GOSPODARSKO UČILIŠTE KRIŽEVCI, Križevci, Mislava Demerca 1.
 • REGIONALNI CENTAR ZA BIOTEHNOLOŠKA ISTRAŽIVANJA I RAZVOJ BRODSKO-POSAVSKE ŽUPANIJE, Slavonski Brod, Ivana Cankara 76.  

Izvor naslovne fotografije: Zoe Schaeffer/Unsplash

Korištenjem stranice www.hapih.hr pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne. VIŠE O KOLAČIĆIMA

Skip to content