Održan Dan otvorenih vrata Centra za kontrolu kvalitete stočarskih proizvoda

U Centru za kontrolu kvalitete stočarskih proizvoda Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu (HAPIH) održan je 13. lipnja 2023. godine Dan otvorenih vrata. Javnosti su predstavljene aktivnosti koje Centar provodi i širok spektar usluga koje nudi poljoprivrednicima kroz svoja dva laboratorija, Središnji laboratorij za kontrolu kvalitete mlijeka i Središnji laboratorij za kontrolu kvalitete meda i stočne hrane. Posjetitelji su imali priliku obići laboratorije Centra te vidjeti na koji način i na kakvim uređajima se provode laboratorijska ispitivanja mlijeka, meda i stočne hrane.

Naglasak je ovaj put bio na prezentaciji usluga koje korisnicima pruža Središnji laboratorij za kontrolu kvalitete meda i stočne hrane, posebno na uslugama kontrole kvalitete stočne hrane te usluzi utvrđivanja bređosti iz uzorka mlijeka koju ovaj laboratorij provodi jedini u Hrvatskoj.

U području kontrole kvalitete stočne hrane laboratorij nudi uslugu na razini kvalitete najrazvijenijih europskih laboratorija. Laboratorij nudi ispitivanje svih vrsta krmiva i ispostavljanje ispitnog izvješća u roku od 48 sati od ulaska uzorka u laboratorij. Uz velik broj parametara koji ukazuju na kvalitetu krmiva, opsežno ispitno izvješće sadrži i osnovne preporuke za hranidbu ispitanim krmivom. Zainteresiranim kupcima dostavlja se izvješće i u XML formatu. Na taj način podatke je moguće preuzeti izravno u programe koji se koriste za sastavljanje obroka.

Ističemo i uslugu kontrole prisutnosti mikotoksina u stočnoj hrani. S obzirom na to da smo u mogućnosti osigurati i uzorkovanje i transport uzoraka u kontroliranim temperaturnim uvjetima do laboratorija, velik broj korisnika potpore za Dobrobit životinja koji imaju obvezu kontrolirati prisutnost mikotoksina u stočnoj hrani kao uvjet za ostvarivanje prava na potporu, rade to upravo u našem laboratoriju.

Upravljanje reprodukcijom važan je segment u proizvodnji koji ima značajan utjecaj na razinu produktivnosti na farmi. U tom smislu rano utvrđivanje bređosti iz uzorka mlijeka koji provodimo u Centru za kontrolu kvalitete stočarskih proizvoda od velikog je značaja za proizvođače mlijeka. Jedini smo laboratorij u Hrvatskoj koji provodi utvrđivanje bređosti iz uzoraka mlijeka. Uz sve navedeno radi se o neinvazivnoj metodi pa je i s aspekta brige o dobrobiti životinja ovo metoda koja će u budućnosti imati sve veću primjenu.

U okviru Dana otvorenih vrata prezentirani su i rezultati VI. natjecanja u kvaliteti kukuruzne silaže u RH te dodijeljene prigodne plakete proizvođačima najbolje ocijenjenih silaža proizvedenih u 2022. godini. Projekt je proveden u suradnji s jedinicama regionalne samouprave – županijama, a uključuje kontrolu kvalitete kukuruzne silaže s najboljih gospodarstava u proizvodnji mlijeka na području županija koje se na poziv HAPIH-a uključe u projekt.

Ove je godine podijeljeno osam brončanih, tri srebrne i dvije zlatne plakete. Zlatne plakete otišle su u ruke Ivana Špišića iz Pisarovine i Antonia Panića iz Koprivnice. Srebra su osvojili Marko Ivančan iz Novačke, Goran Flego iz Škuljara i Velimir Vrlec iz Sigeca. Bronce su osvojili Melita Cvek iz Kelemena, Stevo Margetić iz Velike Ciglene, Miran Krnjak iz Belice, Damir Kralj iz Pušće, Darko Tuba iz Molvi, Boris Šlogar iz Miljane, Nikola Harapin iz Kačkovca i Damir Bosnar iz Desinić Gore.

Korištenjem stranice www.hapih.hr pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne. VIŠE O KOLAČIĆIMA

Skip to content