Održan 8. Međunarodni kongres nutricionista

Trodnevni znanstveno-stručni skup iz područja nutricionizma i dijetetike održan je od 19. do 21. svibnja 2022. godine u hotelu Sheraton u Zagrebu. Kongres je okupio više od 250 sudionika iz regije i drugih dijelova svijeta kako bi omogućio interdisciplinarnu razmjenu znanja i aktualnih trendova u nutricionizmu i srodnim znanostima.

Kongres već treću godinu organizira Hrvatski savez nutricionista u suradnji s Udruženjem za primijenjeni nutricionizam u Bosni i Hercegovini, Savezom europskih društava za nutricionizam (FENS) i Udrugom studenata Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta PROBION. Uz interaktivne radionice koje su omogućile stjecanje praktičnog znanja, Kongres je obuhvatio različite aktualne teme u osam tematskih sekcija:

  • Omega-3 masne kiseline i vitamin D,
  • Nutricionizam u javnom zdravstvu,
  • Prehrana za trkače,
  • Organska, ekološka i biohrana,
  • Prehrana i zdravlje dojenčadi,
  • Pretilost iz drugog ugla,
  • Budućnost ili prošlost u znanosti o prehrani,
  • Klinička prehrana u praksi: dijetoterapija onkoloških bolesnika.

Osim nutricionista, Kongres je okupio i stručnjake iz drugih grana znanosti – medicine, farmacije, kineziologije, prehrambene tehnologije, agronomije i psihologije. Uz znanstveno-stručni dio, Kongres je bio ispunjen brojnim prilikama za međusobno upoznavanje i povezivanje stručnjaka. 

Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu i ove je godine pružila podršku Kongresu. Bogatom programu doprinijeli su i stručnjaci iz HAPIH-a, a ravnateljica dr. sc. Darja Sokolić prisustvovala je kao dugogodišnji član Znanstvenog odbora. 

Karakteristike kampanje „EU bira sigurnu hranu“ predstavila je u predavanju New forms of communicating science to public dr. sc. Jasenka Petrić, predstavnica nacionalne kontakt točke Europske agencije za sigurnost hrane (engl. EFSA Focal Point). „Kampanja kojoj je cilj edukacija potrošača o relevantnim temama iz područja sigurnosti hrane i poticanje na kritičko promišljanje o svakodnevnom odabiru hrane prošle je godine uspješno provedena,“ izjavila je dr. sc. Petrić i najavila nastavak kampanje ove godine.

Ispred Centra za sjemenarstvo i rasadničarstvo o aktualnoj temi genetički modificiranih organizama u Hrvatskoj govorila je dr. sc. Renata Hanzer. Hrvatska je vrlo restriktivna što se tiče dozvole uzgoja i uvoza genetički modificiranih reprodukcijskih materijala te se koriste sve zakonske mogućnosti njegove zabrane i ograničavanja. Povećanjem monitoringa uspješno se radi na očuvanju hrvatskog tržišta i domaćeg sjemenarstva. 

9. Međunarodni kongres nutricionista očekuje se za dvije godine.

Korištenjem stranice www.hapih.hr pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne. VIŠE O KOLAČIĆIMA

Skip to content