Održan 65. Seminar biljne zaštite

Od 6. do 9. prosinca u Opatiji je održan 65. Seminar biljne zaštite. Seminar je organiziralo Hrvatsko društvo biljne zaštite, a jedan od suorganizatora bila je i Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu (HAPIH). Među uzvanicima, pozdravni govor održala je i ravnateljica HAPIH-a doc. dr. sc. Darja Sokolić.

Ovogodišnji seminar bio je u znaku stručnih rasprava o izazovima koje pred zaštitu bilja u Hrvatskoj stavlja europski Zeleni plan. U tom kontekstu, kroz tri dana održane su tri panel rasprave: „Nova pravila o održivoj uporabi pesticida u Europskoj uniji – (ne)sklad ambicija i realnosti“, „Uloga zaštite bilja u strategiji bioraznolikosti“ te rasprava „Od polja do stola“. Dvije panel rasprave vodili su djelatnici HAPIH-ovog Centra za zaštitu bilja. 

Na seminaru su održana 54 izlaganja u pet sekcija: „Nove tehnologije, postupci i sredstva za zaštitu bilja“, „Koraci u postupku registracije sredstava za zaštitu bilja – od stola do polja“, „Aktualni problemi i njihova rješenja“, šumarska te poster sekcija. 

Stručnjaci HAPIH-a su na seminaru održali 14 predavanja te izložili dva postera, vodili dvije panel rasprave te predsjedavali u četiri sekcije. U sekciji „Koraci u postupku registracije sredstava za zaštitu bilja – od stola do polja“ sudjelovali su isključivo stručnjaci HAPIH-ovog Centra za zaštitu bilja, ocjenjivači sredstava za zaštitu bilja. U predavanjima su prikazali postupak ocjene sredstava za zaštitu bilja u svim područjima ocjene. U drugim sekcijama stručnjaci HAPIH-a prikazali su neke novoutvrđene štetne organizme u Hrvatskoj, nove potencijalne rizike, fitosanitarne probleme zabilježene tijekom prošle godine te mjere suzbijanja pojedinih štetnih organizama. 

Seminar biljne zaštite tradicionalno je okupljanje znanstvenika, stručnjaka, predstavnika industrije, predstavnika javnih tijela, poljoprivrednih proizvođača i brojnih privatnih manjih i većih tvrtki čija je profesionalna djelatnost vezana uz zaštitu bilja. Nakon dvije godine neodržavanja zbog pandemije, na ovogodišnjem seminaru stručnjaci iz različitih područja poljoprivrede mogli su se upoznati s novim spoznajama, dostignućima i trenutnim problemima u zaštiti bilja u Hrvatskoj. Glavna organizatorica skupa i predsjednica Hrvatskog društva biljne zaštite, prof. dr. sc. Jasminka Igrc Barčić ovogodišnji je seminar ocijenila vrlo uspješnim te je zahvalila svim suorganizatorima, izlagačima i sudionicima. 

Korištenjem stranice www.hapih.hr pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne. VIŠE O KOLAČIĆIMA

Skip to content