Održan 6. Međunarodni kongres o ruralnom turizmu

Hrvatska udruga za turizam i ruralni razvoj „Klub članova Selo“ šestu godinu za redom bila je domaćin međunarodnog kongresa o ruralnom turizmu. Pod sloganom „Ruralni turizam: održiv, digitalan i uključiv“, organizatori Kongresa s pokroviteljima i partnerima, među kojima je i Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu (HAPIH), okupili su od 10. do 13. travnja u splitskoj Podstrani više od 300 sudionika iz zemlje i inozemstva. Kroz osam tematskih područja i brojne podteme, stručnjaci i međunarodni profesori, predavači s priznatih sveučilišta, govorili su o europskom ruralnom prostoru, izazovima i prilikama posebnih oblika ruralnog turizma, inovacijama i novim tehnologijama, umrežavanju i upravljanju ljudskim potencijalima.

“Potrudili smo se organizirati brojne atraktivne sadržaje kako bismo ponovno pomaknuli već visoko postavljene granice ruralnog turizma. Hrvatska je turistička zemlja s impresivnim brojkama, a uz ruralna područja koja se razvijaju uzlaznom putanjom, više ne govorimo o turističkim mjesecima, već o turističkoj godini. U skladu sa sloganom ovogodišnjeg Kongresa, želimo da ruralni turizam bude održiv, digitalan i uključiv”, zaključila je Dijana Katica, predsjednica Organizacijskog odbora Kongresa. 

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je ovom prigodom istaknula kako je u posljednjih osam godina broj mladih poljoprivrednika porastao na gotovo 24.000, što je vrlo značajno imajući u vidu izazovne demografske okolnosti. Tako smo po stopi mladih poljoprivrednika sa 14,3 posto iznad europskog prosjeka. Rekla je da Hrvatska ima izazove koji se odnose na generacijsku obnovu i porast produktivnosti poljoprivrede, te kako se nastavljaju mjere koje su namijenjene investiranju i ulaganju, povećanju ekološke komponente u hrani, pa je stoga jedan dio sredstava preusmjeren na investicijske mjere za ekološku proizvodnju, a ne samo za dohodovne objekte. Ruralni turizam je u porastu, tome su zasigurno pridonijele mjere ruralnog razvoja koje povezuju poljoprivredu i turizam, bilo je više od 380 takvih projekata, potvrdila je ministrica Vučković.

Ovom su prigodom dodijeljena priznanja za najbolje mlade poljoprivrednike 2024. Najbolji među najboljima  je OPG Dario Pocedulić iz mjesta Gornji Kućan pokraj Varaždina. U izložbenom prostoru, sudionici Kongresa imali su priliku vidjeti bogatstvo tradicije i autohtonih proizvoda vrijednih poljoprivrednika čime se dodatno istaknula važnost podrške lokalnim proizvođačima i očuvanja tradicionalnih vrijednosti i autentičnosti sela.

Korištenjem stranice www.hapih.hr pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne. VIŠE O KOLAČIĆIMA

Skip to content