Održan 5. međunarodni kongres o sigurnosti i kvaliteti hrane pod nazivom „Sigurna hrana, danas i sutra“

U Poreču je od 7. do 9. studenog 2024. održan 5. međunarodni kongres o sigurnosti i kvaliteti hrane pod nazivom „Sigurna hrana, danas i sutra“,  koji je okupio multidisciplinarni tim stručnjaka iz cijelog svijeta, s ciljem povezivanja akademske, znanstvene i stručne zajednice te razmjene znanja i iskustava. Organizator Kongresa je Nastavni zavod za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ iz Zagreba, uz podršku suorganizatora: Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu (HAPIH), Fakulteta agrobiotehničkih znanosti Osijek, Nacionalnog inštituta za javno zdravlje Republike Slovenije, Instituta za javno zdravlje Vojvodine i Instituta za zdravlje i sigurnost hrane iz Zenice.

Na svečanom otvorenju Kongresa uvodno su se obratili prof. prim. dr. sc. Branko Kolarić, dr. med., ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ i predsjednik Kongresa, prof. dr. sc. Ivica Kisić, predsjednik Znanstvenog odbora Kongresa, Ugo Musizza, zamjenik gradonačelnika Poreča te izv. prof. dr. sc. Krunoslav Karalić, v. d. ravnatelja HAPIH-a.

„Sigurnost i kvaliteta hrane ključni su stupovi zdravlja i dobrobiti društva. Današnje globalne izazove u ovom području, od osiguravanja dostupnosti sigurne hrane do suočavanja s klimatskim promjenama i sve većim zahtjevima za održivošću, ne možemo rješavati pojedinačno. Stoga je upravo ovakav skup prilika da zajedno podijelimo znanja, istraživanja i iskustva, koja su temelj za unaprjeđenje naših praksi i razvijanje novih, inovativnih rješenja“, istaknuo je prilikom svečanog otvorenja prof. prim. dr. sc. Branko Kolarić, dr. med., ravnatelj NZJZ „Dr. Andrija Štampar“ i predsjednik Kongresa.

S obzirom na vrlo značajnu ulogu HAPIH-a u razvoju i primjeni regulativa i smjernica koje pridonose zdravlju i sigurnosti potrošača, sudionicima Kongresa obratio se i v. d. ravnatelja ove institucije, izv. prof. dr. sc. Krunoslav Karalić.

„Za učinkovitost sustava sigurnosti hrane ključno je i efikasno funkcioniranje Sustava brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje Republike Hrvatske, čiji je i HAPIH aktivni dionik, a u okviru kojeg smo u suradnji s Državnim inspektoratom, razvili automatski sustav za analizu podataka u stvarnom vremenu te tako osigurali brze odgovore na rizike za zdravlje ljudi“, naglasio je između ostaloga izv. prof. dr. sc. Karalić.

Uoči početka samog kongresa, 7. studenog, održan je satelitski događaj u organizaciji Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) i NZJZ „Andrija Štampar“ pod nazivom Antimicrobial Resistance from a Food Safety Perspective, koji je otvorila Iva Pejnović Franelić, u ime WHO Country Office u Hrvatskoj. Događaj je započeo s uvodnim predavanjima koja su održali Danilo Lo Fo Wong i Peter Sousa Hoejskov iz EU WHO-a. Nakon predavanja je uslijedio okrugli stol kojeg je moderirao Dario Lasić iz NZJZ „Dr. Andrija Štampar“, a sudionici su bili prof. dr. sc. Arjana Tambić Andrašević, predstavnica referentnog centra za monitoring antimikrobne rezistencije pri Ministarstvu zdravstva i kliničkog centra „Dr. Fran Mihaljević“, dr. sc. Gordan Kompes s Hrvatskog veterinarskog instituta, dr. sc. Pavle Jeličić iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, dr. sc. Brigita Hengl iz HAPIH-a, i dr. sc. Ivančica Kovaček, ispred NZJZ „Dr. Andrija Štampar“. Glavni cilj ovog okruglog stola je promicanje koncepta Jednog zdravlja kao učinkovitog pristupa rješavanju antimikrobne rezistencije u prehrambenom lancu. Tijekom rasprave poseban je naglasak stavljen na pregled situacije s antimikrobnom rezistencijom u europskoj regiji kod patogena koji se prenose hranom i ulogu nadležnih tijela za sigurnost hrane u sprječavanju i kontroli antimikrobne rezistencije u prehrambenom lancu.

U poslijepodnevnoj sekciji održanoj 7. studenoga, dr. sc. Dražen Knežević, voditelj Centra za sigurnost hrane, održao je predavanje „Applied science for a more efficient food safety system“ koje je pobudilo veliki interes i potaknulo konstruktivnu raspravu.

Dr. sc. Knežević je u izlaganju istaknuo kako HAPIH praktično primjenjuje specijalizirane znanstvene metodologije procjene rizika, koje je razvio s ciljem pružanja znanstvene podrške tijelima nadležnim za upravljanje rizicima – Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i ribarstva, Ministarstvu zdravstva i Državnom inspektoratu. Takva znanstvena podrška omogućava učinkovitiju raspodjelu raspoloživih financijskih, ljudskih i vremenskih resursa te preusmjeravanje fokusa na područja koja izazivaju najveću zabrinutost iz javnozdravstvene perspektive. Takva primjena znanosti omogućuje najvišu moguću razinu zaštite zdravlja ljudi u području sigurnosti hrane u Republici Hrvatskoj.

Dan prije otvorenja kongresa održane su vrlo posjećene edukativne radionice senzorske analize maslinovog ulja, procjene sigurnosti te senzorike meda, kao i procesnih faktora u analizi pesticida koju je vodila dr. sc. Iva Pavlinić Prokurica iz HAPIH-a.

Višednevni skup donio je mnoštvo zanimljivih tema vezanih za izazove prilikom proizvodnje hrane i mogućnosti održavanja kvalitete i sigurnosti proizvodnje hrane, kao i novine iz europskih i nacionalnih propisa, a izborom predavača iz Europe i Hrvatske, ostvario je zavidnu razinu kvalitete.

Izvor fotografija: NZJZ „Dr. Andrija Štampar“

Korištenjem stranice www.hapih.hr pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne. Pravila privatnosti →

Skip to content