Održan 25. osječki jesenski sajam

Ovogodišnji, 25. osječki jesenski sajam, održan od 14. do 16. listopada, čini se, bit će posljednja sajamska manifestacija na izložbenom prostoru Pampas. 

„Napokon ćemo imati Gospodarski centar kakav zaslužuju najveći grad i najveća županija istočne Hrvatske, pa od iduće godine krećemo u novu dimenziju sajmovanja i općenito gospodarskih aktivnosti. Prva faza projekta vrijedna je 65 milijuna kuna, a Gospodarski centar se gradi u suradnji Osječko-baranjske županije, Grada Osijeka i Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU“, rekao je župan Ivan Anušić na otvaranju 25. jesenskog sajma najavljujući završetak izgradnje Gospodarskog centra na „S cesti“ u Osijeku do kraja ove godine, pa bi već idući, proljetni sajam, mogao biti organiziran na novoj lokaciji. 

Ova tradicionalna izložbeno-prodajna manifestacija na kojoj je svoje proizvode predstavilo 200-tinjak izlagača iz Hrvatske i Mađarske, održana je pod pokroviteljstvom Osječko-baranjske županije i Grada Osijeka, Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, te Ministarstva poljoprivrede.

Otvarajući sajam, ministrica poljoprivrede Marija Vučković istaknula je važnost tradicionalnih proizvoda navodeći kako je Republika Hrvatska od ulaska u Europsku uniju zaštitila 35 proizvoda od kojih su tri s područja Osječko-baranjske županije – baranjski kulen, slavonski kulin i slavonski med. U tijeku je postupak dobivanja zaštićene oznake i za meso crne slavonske svinje te slavonsku kobasicu. 

„Želim posebno istaknuti sve vrijedne napore koji su prepoznati od strane Osječko-baranjske županije i Grada Osijeka u vezi izgradnje neophodne gospodarske infrastrukture koja će popuniti jazove koje osjećaju naši poljoprivrednici, osobito izgradnju Gospodarskog centra i Regionalnog distribucijskog centra OBŽ-a za voće i povrće“, rekla je ministrica Vučković.

U trodnevnom su programu organizatori sajma pripremili raznovrsne sadržaje među kojima poslovna događanja kao što su 9. Izložbu ženskog poduzetništva, 6. Izložbu braniteljskog poduzetništva, Grupnu izložba mađarskih gospodarstvenika, bilateralne susrete mađarskih i hrvatskih gospodarstvenika ali i promotivno-edukativne i savjetodavne aktivnosti.

Jedan od najveselijih promotivno-edukativnih događaja bio je Medni doručak za djecu trećeg razreda osječke osnovne škole Retfala, na kojem su djeca saznala kako se proizvodi med i upoznala oznaku Med s hrvatskih pčelinjaka te kušala domaći med članova Udruge pčelara Osječko-baranjske županije „Pčela“ u namazu i na palačinkama koje su pripremili učenici Ugostiteljsko-turističke škole iz Osijeka. Suorganizator mednog doručka je bila i Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu koja je svakom učeniku dala prigodan poklon sa znakom Hrana s hrvatskih farmi i polja uz Vodič za potrošače koji će im pojasniti kako su znakovi iz ovog sustava označavanja pouzdan putokaz do domaćeg proizvoda. 

Koje su prednosti besplatnog znaka Med s hrvatskih pčelinjaka, kako postati korisnik znaka, kako ga zatražiti, koje uvjeti ispuniti, pčelarima je u okviru seta stručnih predavanja pojasnio dr.sc. Dragan Solić iz Centra za stočarstvo Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu. Med hrvatskih pčelinjaka će informirati kupca o domaćem porijeklu i utvrđenoj kvaliteti meda koji kupuje. Kvaliteta se utvrđuje u HAPIH-ovom Laboratoriju za kontrolu kvalitete meda u Centru za kontrolu kvalitete stočarskih proizvoda u Križevcima, pri čemu se analizira sedam parametara, a analiza je za korisnike znaka besplatna. Povjerenje potrošača dodatno će se podići praćenjem sljedivosti od pčelinjaka do staklenke. Ovaj sustav označavanja je u nadležnosti Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu, koja nakon sklapanja ugovora, korisniku izdaje naljepnice Med hrvatskih pčelinjaka s neponovljivim brojem. Svaki kupac, provjerom broja u aplikaciji Med (hapih.hr), može saznati sve podatke o porijeklu odnosno proizvođaču meda.

Korištenjem stranice www.hapih.hr pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne. VIŠE O KOLAČIĆIMA

Skip to content