Održan 23. Proljetni međunarodni bjelovarski sajam u Gudovcu

Uz bogatu ponudu i ovogodišnji sajam su obilježila kvalitetna stručna predavanja među kojima je bilo i predavanje o aktivnostima HAPIH-a u pčelarstvu.

Od 1. do 3. travnja 2022. na sajamskom prostoru u Gudovcu održan je 23. Proljetni međunarodni bjelovarski sajam na kojemu je na stotinu tisuća četvornih metara izložbenog prostora svoje proizvode predstavilo 400 izlagača iz desetak zemalja.

Sajam je otvorio predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković u nazočnosti ministrice poljoprivrede Marije Vučković i ostalih visokih uzvanika, koji su potom obišli brojne izlagače.

Ministrica Vučković je, između ostaloga, čestitala hrvatskim poljoprivrednicima na trudu i otpornosti koju su pokazali unatoč svim izazovima, o čemu svjedoče neometane investicije u poljoprivredu kroz Program ruralnog razvoja iz kojeg je već isplaćeno 85 posto sredstava odnosno 15,7 milijardi kuna. Podsjetila je kako je uslijedkrize COVID-19 hrvatskim poljoprivrednicima isplaćeno više od 869 milijuna kuna, pri čemu je za izrazito važan sektor stočarstva isplaćeno gotovo 243 milijuna kuna.

Ministarstvo poljoprivrede će, istaknuto je, i nadalje davati podršku ovoj hvalevrijednoj manifestaciji, što je potvrđeno potpisivanjem ugovora o suradnji na održavanju 29. Državne stočarske izložbe. Na ovoj se središnjoj nacionalnoj manifestaciji, čiji je suorganizator Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu, na jednom mjestu predstavljaju uzgajivači većine vrsta i pasmina domaćih životinja koje se uzgajaju u Republici Hrvatskoj. Državna stočarska izložba tradicionalo se održava u sklopu Jesenskog međunarodnog bjelovarskog sajma, a ove će godine to biti od 9. do 11. rujna na sajamskom prostoru u Gudovcu.

U sklopu ovogodišnjeg Proljetnog sajma, održan je Sajam opreme za hortikulturu HOROP, Sajam građevinske i komunalne opreme GRO-KONa Sajmu, te 17. Međunarodni pčelarski sajam koji je i ove godine privukao pozornost velikog broja pčelara koji se upravo u ovo vrijeme intenzivno pripremaju za novu pčelarsku sezonu. Uz bogatu ponudu pčelarske opreme, meda i proizvoda meda i ovogodišnji sajam obilježila su kvalitetna stručna predavanja za koja je bio rezerviran drugi dan sajma. Jedno od ukupno četiri predavanja bilo je i predavanje koje su održali djelatnici Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu.

Predavanje po nazivom Aktivnosti Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu u pčelarstvu održali su Darko Jurković, dipl. ing. agr., rukovoditelj Odjela za ovčarstvo, kozarstvo i male životinje Centra za stočarstvo, Damir Karakaš, mag. ing. agr., rukovoditelj Samostalne službe za sustave kvalitete i neobvezne sustave označavanja i Nina Krnjak, dipl. ing. agr., viši koordinator u Središnjem laboratoriju za kontrolu kvalitete meda i stočne hrane Centra za kontrolu kvalitete stočarskih proizvoda.

Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu i Hrvatski pčelarski savez surađuju kroz provedbu neobveznog sustava označavanja meda znakom Med hrvatskih pčelinjaka u kojem trenutno sudjeluje 535 pčelara. Sustav je pokrenut u suradnji s Hrvatskim pčelarskim savezom 2004. godine kako bi se na vidljiv način istaknuo domaći med na tržištu i potrošačima olakšao izbor pri kupnji. Stvaranjem povjerenja potrošača prema domaćem medu, kroz osiguranje sljedivosti od pčelinjaka do stola i praćenje kvalitete dolazi do povećanja potrošnje i potražnje za domaćim medom te postizanja veće konkurentnosti na tržištu. Kontrolu kvalitete meda koji nosi znak Med hrvatskih pčelinjaka provodi Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu u akreditiranom laboratoriju za kontrolu kvalitete meda u Centru za kontrolu kvalitete stočarskih proizvoda u Križevcima. Treba istaknuti i ulogu Centra za stočarstvo koji na temelju potpisanog ugovora o suradnji s Udrugom uzgajivača selekcioniranih matica pčela Hrvatske kao treća strana provodi specifične tehničke aktivnosti u provedbi uzgojnog programa (testiranje matica, vođenje matičnih knjiga, uzgojne dokumentacije i baza podataka).

Izvor naslovne fotografije: Ministarstvo poljoprivrede

Korištenjem stranice www.hapih.hr pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne. VIŠE O KOLAČIĆIMA

Skip to content