Održan 15. Panel za dijagnostiku u nematologiji EPPO-a

U Centru za zaštitu bilja Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu (HAPIH) u Zagrebu 8. i 9. studenog 2022. godine održan je 15. Panel za dijagnostiku u nematologiji Europske i mediteranske organizacije za zaštitu bilja (EPPO). Na sastancima je sudjelovalo ukupno 16 stručnjaka imenovanih od zemalja članica EPPO-a. Uz Françoise Petter, predsjednicu, i Charlotte Trontin, tajnicu EPPO-a, te Françoise Munaut kao predstavnicu Europske komisije iz Brisela, u radu ovog tijela sudjelovali su stručnjaci iz Austrije, Belgije, Češke, Danske, Francuske, Hrvatske, Irske, Italije, Njemačke, Portugala, Rumunjske, Slovenije i Srbije. Tijekom održavanja panela za gostujuće stručnjake organiziran je i posjet Laboratoriju za nematologiju Odjela za dijagnostiku i analitiku HAPIH-ovog Centra za zaštitu bilja s ciljem detaljnijeg prikaza aktivnosti te upoznavanja stručnjaka s infrastrukturom i trenutnim opsegom akreditacije laboratorija koji ima status nacionalnog referentnog laboratorija za nematode.

Panel za dijagnostiku u nematologiji osnovan je kako bi razvijao i redovno revidirao dijagnostičke protokole specifične za biljno parazitske nematode. Osnovne aktivnosti Panela povezane su i uključuju pregled tehničkog sadržaja protokola koje su pripremili pojedini stručnjaci, razmjena informacija o validaciji testova za laboratorijsku detekciju i identifikaciju, određivanje prioriteta za reviziju odobrenih dijagnostičkih protokola za nematode te davanje prijedloga za ažuriranje/poboljšanje uputa za autore dijagnostičkih protokola. Sve dokumente pripremljene tijekom ovih radnih sastanaka razmotrit će Panel za dijagnostiku i osiguranje kvalitete. U slučaju potrebe, također se provode i horizontalne dijagnostičke aktivnosti koje uključuju pregled i revizije komentara danih na regionalnoj razini o međunarodnim IPPC (International Plant Protection Convention – međunarodna konvencija o zaštiti bilja čiji je RH supotpisnik) dijagnostičkim protokolima za nematode s ciljem savjetovanja Vijeća za pitanja CPM-a (Commission on Phytosanitary Measures).

Nadalje, redovito se provodi i usporedba sadržaja usvojenih IPPC dijagnostičkih protokola za nematode sa sadržajem EPPO dijagnostičkih protokola i savjetovanje Panela za dijagnostiku i osiguranje kvalitete treba li zadržati EPPO standard kao takav, revidirati ga ili staviti van snage. Tijekom sjednica raspravlja se i o ranim vrstama stručnih i znanstvenih istraživanja zajedno s osobama zaduženim za relevantne regionalne inicijative u području nematologije kao primjerice EUPHRESCO (European Phytosanitary Research Coordination). Članovi panela zaduženi su i za predlaganje poboljšanja EPPO-ove baza podataka o dijagnostičkoj stručnosti ili podacima o validaciji testova.

Stručnjaci sudjeluju i u kreiranju preporuka kako bi EPPO mogao poboljšati dijagnostičke aktivnosti u EPPO regiji, npr. kroz organizaciju radionica ili konferencija te preporuka za kreiranje novih baza podataka. 

Korištenjem stranice www.hapih.hr pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne. VIŠE O KOLAČIĆIMA

Skip to content