Održan 14. međunarodni kongres hrvatskog tloznanastva

U organizaciji hrvatskog tloznanstvenog društva od 12. – 16. rujna 2022. u Svetom Martinu na Muri održan je 14. međunarodni kongres pod nazivom “Degradacija tla izazovi u poljoprivrednoj proizvodnji”, na kojem su aktivno sudjelovali i djelatnici Centra za tlo Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu (HAPIH). Doprinos radu kongresa dali su svojima prezentacijama u okviru na radionica, okruglih stolova te poster sekcije na kojima su predstavili rezultate dobivene kroz projekt Agroekoteh. Cilj ovog projekta je povećati prilagodljivost i smanjiti ranjivost hrvatske poljoprivrede vezano za utjecaj klimatskih promjena na plodnost i kvalitetu tla kroz prijedlog agrotehničkih mjera te jačanje kapaciteta za prilagodbu na području istočne panonske i središnje panonske podregije. 

Očekuje se da će se zbog klimatskih promjena do 2050. godine prinos trenutnih poljoprivrednih kultura u Republici Hrvatskoj smanjiti za 3 – 8 %. Sve dulja i češća sušna razdoblja, kao i sve veća ugroženost poljoprivrednih kultura od toplinskog stresa tijekom posljednjih desetljeća, jasan su signal, prije svega ratarima, voćarima, maslinarima i vinogradarima, da počnu s provedbom mjera prilagodbe klimatskim promjenama. 

„HAPIH se aktivno uključio u istraživanja vezana uz tlo, što mu i zakonska legislativa nalaže, kako bi se pronašli odgovori te smanjila ugroženost poljoprivrednih kultura od toplinskog stresa izazvanog klimatskim promjenama“, istaknuo je voditelj projekta i pomoćnik ravnateljice HAPIH-a Hrvoje Hefer koji je na skupu s kolegama – voditeljem Odjela za informacijske sustave dr. sc. Danielom Rašićem, voditeljicom Odjela za zaštitu poljoprivrednog zemljišta Milenom Andrišić, voditeljicom laboratorija Ivanom Zegnal i koordinatoricom Inge Lazar, predstavljao Centar za tlo HAPIH-a.

U sklopu kongresa održana je radionica Knowhow: „Degradacija tla izazvana različitim načinima upotrebe tla“ na kojoj su prezentirani rezultati dobiveni u sklopu projekta Agroekoteh: praćenje stanja plodnosti tla usporedbom agrokemijskih pokazatelja za period 2005-2020. i 2006.-2021. te trajno praćenje fizikalnih i kemijskih procesa u tlu na postojećim monitoring postajama nakon ciklusa od devet godina.

Na okruglom stolu “Znanost tla u digitalizaciji poljoprivrede”​, Hrvoje Hefer izvijestio je nazočne o planovima vezanim uz ponovnu uspostavu informacijskog sustava poljoprivrednog zemljišta. 

Plenarno izlaganje na temu „Utjecaj organo-mineralne gnojidbe na ravnoteža hranjivih tvari u proizvodnji usjeva“ održao je prof. dr. sc. Zdenko Lončarić s Fakulteta agrobiotehničkih znanosti Osijek, koristeći podatke HAPIH-ovog Centra za tlo, referentnog laboratorija koji prikuplja podatke ispitivanja plodnosti tla i podatke analiza sadržaja hranjiva u organskim gnojivima. 

Naglašena je važnost brige o gospodarenju hranjivima u cilju smanjenja sadržaja humusa u tlu, površina u dužem periodu razina humusa pada.

Unutar poster sekcije HAPIH se predstavio s dva postera: „Dugoročne promjene organske tvari u tlu kao posljedica korištenja zemljišta u Hrvatskoj“ skupine autora (Zdenko Lončarić, Hrvoje Hefer, Milena Andrišić, Danijel Rašić, Ivana Zegnal, Domagoj Rastija) te posterom „Predviđanje parametara plodnosti tla na temelju agrokemijskih analiza tla korištenjem GIS tehnika uz validaciju rezultata na terenu“ skupine autora (Daniel Rašić, Hrvoje Hefer, Milena Andrišić, Domagoj Mikulić, Ivana Zegnal, Inge Lazar, Zdenko Lončarić) koji je proglašen najboljim posterom 14. međunarodnog kongresa hrvatskog tloznanastva.

Korištenjem stranice www.hapih.hr pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne. VIŠE O KOLAČIĆIMA

Skip to content