Od cigančice do slave svijeta

U prostorijama Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu (HAPIH) na zagrebačkim Goricama 14. studenoga 2023. godine Centar za voćarstvo i povrćarstvo organizirao je „Dan jabuke“ na kojem su održana predavanja na temu očuvanja tradicionalnih i autohtonih sorti voćnih vrsta u Republici Hrvatskoj te pomološka evaluacija tradicionalnih sorti jabuka u intenzivnom uzgoju. Posjetitelji su mogli vidjeti i kušati neke od sedamdesetak izloženih sorti jabuka i krušaka, od cigančice, batulinke, kristalke, zimske rebrače, dulibarke, krasanke, sive jesenke, … do slave svijeta, čuti korisne podatke o njihovom uzgoju, otpornosti, podrijetlu i povijesti, te njihovoj perspektivi u suvremenom uzgoju jabuka u Republici Hrvatskoj. 

Predavanje je pobudilo veliki interes učenika srednje Agronomske škole iz Zagreba, studenata voćarstva s Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, stručnjaka Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede (nekadašnje savjetodavne službe) Ministarstva poljoprivrede, ali i zainteresiranih građana koji ili već uzgajaju jabuke pa žele čuti nešto novo ili su nostalgični prema mirisima plodova iz djetinjstva koje bi ponovno htjeli imati na svojim okućnicama, tako da se u konferencijskoj dvorani tražilo mjesto više.

Sve izložene sorte jabuka i krušaka uzgojene su na pokušalištu Centra za voćarstvo i povrćarstvo u Donjoj Zelini koje na 17 ha površine ima više od 500 sorata svih kontinentalnih voćnih vrsta koje se prate tijekom cijele vegetacije. Nakon  berbe, sve sorte se fizikalno i kemijski analiziraju u laboratoriju Centra a svi izmjereni parametri tijekom godine su dostupni zainteresiranim proizvođačima, udrugama ili pojedincima.

Korištenjem stranice www.hapih.hr pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne. VIŠE O KOLAČIĆIMA

Skip to content