Na dan otvorenja 31. Jesenskog međunarodnog bjelovarskog sajma po prvi puta je održano ocjenjivanje jabuka u vidu senzorske i vizualne evaluacije. U stručnom povjerenstvu bili su: prof. dr. sc. Martina Skendrović Babojelić s Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu (predsjednica povjerenstva), Danijel Čiček, dipl. ing. agr. iz Centra za voćarstvo i povrćarstvo Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu (član) i Iva Šikač, mag. ing. agr. s Veleučilišta u Križevcima (član).
Proizvođači su na ocjenjivanje dostavili 18 uzoraka različitih sorti jabuke. Uzorci su dostavljani dan prije ocjenjivanja i bili su označeni šiframa (1-18) pod kojim su i upućeni na senzorsku i vizualnu evaluaciju kako bi se maksimalno izbjegla pristranost prilikom ocjenjivanja. Ocjenjivane su sljedeće sorte: po tri uzorka sorte Idared i Golden Delicious, po dva uzorka sorte Jonagold, Red Delicious, Granny Smith i Gala, te po jedan uzorak sorti Elstar, Gloster, Jonaprince i Topaz.
Stručno povjerenstvo je najveći broj bodova dodijelilo uzorku broj 11 (sorte Idared), na drugom mjestu bio je uzorak broj 13 (Elstar), a na trećem uzorak broj 15 (Granny Smith). Uzorak sorte Idared koji je dobio najveći broj bodova na temelju senzorske i vizualne evaluacije imao je vanjska obilježja karakteristična za tu sortu – pravilan okruglast do blago spljošteni oblik, plodovi su bili srednje veliki do veliki s više od 80 % razvijene dopunske (crvene) boje kožice. Meso ploda bilo je dobre čvrstoće i teksture, izražene sočnosti i osvježavajućeg okusa.


