Obratite pozornost na sigurnost hrane tijekom uskršnjih blagdana

U danima oko Uskrsa velika pozornost pridaje se pripremi hrane i okupljanju najmilijih oko stola. S obzirom na to da se priprema obilje tradicionalnih blagdanskih jela, pravo je vrijeme prisjetiti se korisnih savjeta o sigurnim načinima rukovanja s hranom.

USKRŠNJA JAJA

Kupovina jaja

Prilikom kupovine jaja, pogledajte u pakiranje i provjerite jesu li jaja čitava. Oštećena ljuska olakšava kontaminaciju unutrašnjosti jaja mikroorganizmima s ljuske.

Uvijek koristite svježa jaja. Njihovu svježinu možete provjeriti uranjanjem u posudu s hladnom vodom. Jaja koja su svježa past će na dno posude, dok će starija jaja plutati. Ako se veći dio jajeta nalazi iznad vode, a jaje se okreće – preporuka je ne koristiti takvo jaje jer je prestaro.

Pridržavajte se roka uporabe jaja navedenog na pakiranju. Bolje je baciti stara jaja nego riskirati bolest.

Pohrana svježih jaja

Svježa jaja čuvajte u hladnjaku čime se još više smanjuje rizik potencijalnog razvoja štetnih mikroorganizama, ako su jaja bila njima kontaminirana. Poželjno je da se jaja pohranjuju u hladnjaku u zasebnom dijelu bez kontakta s ostalom hranom iz hladnjaka. U hladnjacima se takvi dijelovi obično nalaze u vratima. Ti dijelovi hladnjaka trebaju se redovito čistiti, a odmah u slučaju  ako se radi o razbijenom jajetu ili jajetu s oštećenom ljuskom.

Priprema jaja

Pripremu jaja, ali i ostale hrane uvijek započnite temeljitim čišćenjem ruku. Perite ruke toplom vodom i sapunom 20 sekundi prije i nakon rukovanja hranom. Ne zaboravite izbjegavati križnu kontaminaciju tako što ćete kuhinjske površine i opremu održavati čistima i koristiti zasebnu opremu za različite namirnice.

Sva jela od kuhanih jaja trebaju doseći sigurnu minimalnu unutarnju temperaturu od 70 °C, mjerenu termometrom za hranu.

Budite oprezni s jelima u kojima se koriste jaja koja nisu termički obrađena. Osobito osjetljive populacijske skupine koje bi trebale izbjegavati neadekvatno termički obrađena jaja su mala djeca, trudnice, starije osobe i osobe s oslabljenim imunološkim sustavom (oboljeli od dijabetesa, AIDS-a, karcinoma). Važno je napomenuti da se nikako ne preporučuje da manja djeca sudjeluju u ispuhivanju jaja jer sadržaj jaja nije termički obrađen pa predstavlja potencijalnu opasnost za njihovo zdravlje.

Ako planirate jesti uskršnja jaja koja ukrašavate bojom (bojana jaja), svakako koristite samo boju za hranu.

Pohrana kuhanih jaja

Tvrdo kuhana jaja također bi se trebala čuvati u hladnjaku te ih vaditi iz hladnjaka neposredno prije konzumacije. Tvrdo kuhana jaja preporučeno je konzumirati u roku do sedam dana. Pri tome je važno istaknuti da jaja bez ljuske ili kojima je ljuska oštećena imaju kraći rok trajanja. U slučaju kupovine već skuhanih/obojenih jaja u trgovini, potrebno je pridržavati se uputa proizvođača o načinu i vremenu čuvanja.

USKRŠNJA ŠUNKA I MESO

Sigurna priprema

Uz jaja, neizbježan dio uskršnjeg stola su šunka i meso. Također je i ovdje nužno napomenuti važnost pranja ruku prije, tijekom i nakon pripreme uskršnje šunke i mesa. Uz to, prilikom njihove pripreme hrane koristite odvojenu opremu i pribor (noževe, daske) za rezanje obrađene i sirove hrane, kako bi se izbjegla križna kontaminacija. Tako sprječavate prijenos patogenih bakterija sa sirove na hranu koja je već spremna na konzumaciju.

Uskršnja šunka

Šunka je proizvod koji se tradicionalno nalazi na uskršnjem stolu. Prilikom kupovanja šunke, važno je pratiti uputu proizvođača. Šunka može biti odmah spremna za konzumaciju ili ju je prije konzumacije potrebno kuhati. Prilikom kupovine šunke treba pažljivo pročitati upute na pakiranju.

Ako šunka nije prethodno termički obrađena, potrebno ju je termički obraditi i nakon toga konzumirati. Svježe, nekuhane šunke moraju se kuhati kako bi se postigla sigurna minimalna unutarnja temperatura od 70 °C.

Šunke spremne za konzumaciju termički se obrađuju u objektima za proizvodnju hrane i mogu se sigurno jesti odmah nakon otvaranja pakiranja. 

Odmrzavanje mesa

Ako koristite zamrznuto meso, unaprijed isplanirajte dovoljno vremena za njegovo odmrzavanje. Tijekom odmrzavanja dolazi do povećanja temperature mesa što dovodi do razmnožavanja bakterija koje se nalaze na mesu. Kako bi se spriječila kontaminacija, preporučuje se meso ne odmrzavati na radnoj površini, već polagano odmrzavati u hladnjaku. Što je veći komad mesa, to će mu trebati više vremena za odmrzavanje.

Termička obrada mesa

Ako možete, provjeravajte temperaturu unutrašnjosti mesa termometrom. Minimalna temperatura unutrašnjosti peradi trebala bi biti 74 °C; govedine,  svinjetine, janjetine, teletine i ribe 63 °C, a proizvoda od mljevenog mesa 71 °C.

Izvor naslovne fotografije: Freepik

Korištenjem stranice www.hapih.hr pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne. VIŠE O KOLAČIĆIMA

Skip to content