Obilježeno 20 godina rada Središnjeg laboratorija za kontrolu kvalitete mlijeka u Križevcima

Više od 1.500.000 laboratorijskih ispitivanja uzoraka mlijeka, 7000 uzoraka mlijeka ispitanih u svrhu utvrđivanja bređosti, 1000 ispitanih uzoraka meda, te 1000 uzoraka stočne hrane ispitanih na parametre kvalitete uz 700 uzoraka stočne ispitanih hrane na prisutnost mikotoksina na godišnjoj razini, slikovito govore o radu Središnjeg laboratorija za kontrolu kvalitete mlijeka u Križevcima. 

Ovaj je nacionalni laboratorij stasao pod okriljem Hrvatskog stočarsko selekcijskog centra u jesen 2002. godine, te je nakon Hrvatskog stočarskog centra i Hrvatske poljoprivredne agencije, danas sastavnica Centra za kontrolu kvalitete stočarskih proizvoda, ustrojstvene jedinice Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu (HAPIH).

„Od tada do danas s ponosom možemo reći razvio se u jedan od najuglednijih i najkvalitetnijih laboratorija u području kontrole kvalitete mlijeka u ovom dijelu Europe. Kao središnji nacionalni laboratorij ima važnu ulogu i veliku odgovornost u jednom iznimno osjetljivom sektoru – mljekarskom sektoru. Vjerujemo da tu svoju ulogu ispunjava kvalitetno, na zadovoljstvo svih proizvođača i otkupljivača mlijeka, svih ovih godina. Kvaliteta rada, neovisnost i nepristranost u odnosu na sve dionike sustava, akreditacija sustava upravljanja i svih laboratorijskih procesa, garancija su kvalitete i pouzdanosti usluge laboratorija“, istaknuo je izv. prof. dr. sc. Krunoslav Karalić, zamjenik ravnateljice HAPIH-a doc. dr. sc. Darje Sokolić, pozdravljajući uvažene uzvanike i okupljene sudionike svečanog obilježavanja obljetnice dva desetljeća kontinuiranog rada Središnjeg laboratorija za kontrolu kvalitete mlijeka.

Tijekom svih ovih godina laboratorij se razvija u svim segmentima rada, uvode se nove tehnologije, unaprjeđuje sustav upravljanja administracijom, uvode nove usluge i parametri ispitivanja kontrole u skladu sa zahtjevima korisnika. Upravo s ciljem pružanja dodatnih usluga u području pripreme kvalitetnih uravnoteženih obroka mliječnih krava, na temeljima ovog laboratorija razvio se i laboratorij za kontrolu kvalitete stočne hrane a kasnije i laboratorij za kontrolu kvalitete meda.

Konstantno osuvremenjavanje i nova ulaganja

„Opremljenost laboratorija uz stručnost naši djelatnika te provođenje usporednih ispitivanja s laboratorijima u zemlji i inozemstvu, garancija su visoke pouzdanosti naših rezultata. Dodatno jamstvo pouzdanosti i sljedivosti rezultata laboratorijskih ispitivanja je i usklađenost rada s međunarodnim normama i standardima ISO 9001 i ISO 17029 te standardima ICAR-a. Ono na što smo posebno ponosni je razvoj i implementacija naših vlastitih informatičkih rješenja, programa i aplikacija koji su omogućili visoku razinu informatizacije laboratorija, povezanosti svih poslovnih procesa, isto tako i dostupnosti rezultata laboratorijskih ispitivanja našim korisnicima putem web aplikacija“, istaknuo je Ivica Vranić, voditelj Centra za kontrolu kvalitete stočarskih proizvoda HAPIH-a i dodao kako su djelatnici laboratorija sustavnom edukacijom proizvođača mlijeka i profesionalnim radom po međunarodnim standardima stekli visoku razinu povjerenja svih naših korisnika. 

„Središnji laboratorij bio je i ostat će ključan dio neovisnog sustava kontrole kvalitete mlijeka u Republici Hrvatskoj. Svjesni činjenice koliko smo važan čimbenik u sustavu i odgovornosti koju imamo spram korisnika, kao i do sada, i nadalje ćemo održavati nepristranost i neovisnost, objektivnost i visoke pouzdanosti rezultata ispitivanja, te uvođenjem novih metoda i parametara ispitivanja i predano raditi na zadržavanju stečenog povjerenja svih korisnika“, rekao je Vranić najavljujući daljnju informatizaciju i digitalizaciju procesa rada, te implementaciju novih ispitnih metoda i parametara ispitivanja u skladu s potrebama i zahtjevima korisnika, te predstojeću sveobuhvatnu rekonstrukciju središnjeg laboratorija za kontrolu kvalitete mlijeka u narednoj godini.

Zahvalnice zaslužnima na uspostavi Laboratorija

Osvrt na 20 proteklih godina do danas slikovitom je prezentacijom okupljenim uzvanicima dala Danijela Stručić, dipl.ing.agr. voditeljica Laboratorija, a prethodilo joj je prigodno iznenađenje – snimak priloga povodom otvaranja laboratorija iz emisije Plodovi zemlje iz 2002. s izjavama nekih od glavnih aktera njegova pokretanja koji su se u publici prepoznali.  

Upravo su njima, zaslužnima za osnivanje i uspostavu rada kao i promicanje uloge laboratorija te davne godine, ovom prigodom svečano uručene zahvalnice. 

Tako su Krunoslav Karalić i Ivica Vranić uručili zahvalnicu Ani Dakić, zaposlenoj u Hrvatskom stočarsko selekcijskom centru 2001. godine na radnom mjestu Pomoćnice ravnatelja, zaduženoj za uspostavu Sustava kontrole kvalitete mlijeka u Republici Hrvatskoj uključujući uspostavu i akreditaciju Središnjeg laboratorija za kontrolu kvalitete mlijeka prema normi HRN EN ISO /IEC 17025; dr.sc. Ivanu Jakopoviću, tadašnjem savjetniku za stočarstvo u Ministarstvu poljoprivrede šumarstva i vodnog gospodarstva, Predsjedniku Upravnog vijeća Hrvatskog stočarsko selekcijskog centra i Predsjedniku Povjerenstava za uspostavu Sustava kontrole kvalitete mlijeka u RH; Krešimiru Kuterovcu koji je u vrijeme osnivanja Središnjeg laboratorija za kontrolu kvalitete mlijeka bio ravnatelj Hrvatskog stočarsko selekcijskog centra zaduženog za uspostavu provedbu Sustava kontrole kvalitete mlijeka te je u njegovom mandatu osmišljen je i realiziran projekt Središnjeg laboratorija; te Hrvatskoj mljekarskoj udruzi (HMU) kao izdavaču međunarodnog mljekarskog časopisa Mljekarstvo i Mljekarski list koji su tijekom svih ovih godina dali veliki doprinos u promociji rada laboratorija i jedinstvenog sustava kontrole kvalitete mlijeka, a ovu je zahvalnicu preuzela predsjednica Vera Volarić. Kao član povjerenstva za uspostavu Sustava kontrole kvalitete mlijeka u RH i prof. dr. sc. Neven Antunac s Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu je od samog početka svojim stručnim angažmanom i pružanjem potpore osnivanju Laboratorija kroz informiranje, usmjeravanje, educiranje kako djelatnika tako i mljekara te je dobitnik zahvalnice; kao i danas državni tajnik u Ministarstvu obrane, a 2001. godine gradonačelnik Križevaca, Branko Hrg, koji je je svojim političkim utjecajem, dao veliki doprinos da Središnji laboratorij za kontrolu kvalitete mlijeka bude smješten upravo u Križevcima. 

Ova je proslava bila i svojevrsno okupljanje studenata Visokog gospodarskog učilišta u Križevcima koji su iskoristili prigodu na poziv dekanice Marcele Andreata-Koren ovjekovječili susret fotografijom u “nogometnom” stilu.

Uz rezanje slavljeničke torte, na kraju su se domaćini posebno zahvalili bivšim i sadašnjim djelatnicima na doprinosu razvoju laboratorija, svim nadležnim institucijama, suradnicima, poslovnim partnerima kao i otkupljivačima i proizvođačima mlijeka, zbog kojih je laboratorij i osnovan i zbog kojih i danas radi, uz želju da se zajedničkim naporima što prije preokrenu svi negativni trendovi prisutni u sektoru proizvodnje i prerade mlijeka u pozitivne, uz daljnju uspješnu suradnju na korist cijelog sektora a prije svega proizvođača mlijeka.

Korištenjem stranice www.hapih.hr pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne. VIŠE O KOLAČIĆIMA

Skip to content