Obavijest o potrebi suzbijanja američkog cvrčka, vektora zlatne žutice vinove loze

Od 2009. godine kada je po prvi puta zlatna žutica vinove loze (Flavescence dorée fitoplazma) utvrđena u Republici Hrvatskoj epidemijski se proširila u gotovo sva kontinentalna vinorodna područja, a bolest je značajne štete nanijela i istarskim vinogradarima. Za sada pojava bolesti nije utvrđena u primorskim županijama (Slika 1).

Slika 1. Demarkirana područja u Republici Hrvatskoj 2020. godine

Bolesti u zaraženim vinogradima potrebno je iskorijeniti te spriječiti njeno daljnje širenje izvan zaraženih područja. Simptomi zlatne žutice i drugih fitoplazmoza („žutica“) vinove loze postaju vidljivi od kraja lipnja i uočavaju se do kraja vegetacije (Slika 2.).

Slika 2. Simptomi žutica vinove loze

Američki cvrčak(Scaphoideus titanus) odgovoran je za epidemijsko širenje zlatne žutice u vinogradu (Slika 3.). Taj kukac hrani se sišući sokove iz floema vinove loze, pri čemu usvaja fitoplazmu koju unosi u svoj organizam i prenosi je hranjenjem sa zaraženih trsova na zdrave trsove. Ključna mjera za sprječavanje širenja zlatne žutice je suzbijanje vektora.

Slika 3. Američki cvrčak (odrasli oblik)

Suzbijanje američkog cvrčka provodi se u dva ili tri tretiranja. Prvo tretiranje provodi se prema preporučenim uputama i rokovima temeljem redovitog praćenja. Prvim tretiranjima suzbijaju se ličinke do trećeg razvojnog stadija (L3) prije nego što one postanu zarazne (Slika 4.).

Slika 4. Ličinka američkog cvrčka

Okvirno, prvi rok suzbijanja američkog cvrčka vinogradari trebaju obaviti sredinom lipnja. Drugo tretiranje provodi se u prvoj dekadi srpnja odnosno dva do tri tjedna nakon prvog tretiranja. Po potrebi se provodi i treće tretiranje krajem srpnja ili početkom kolovoza, ako se tijekom srpnja na žutim ljepljivim pločama utvrdi prisutnost vektora odnosno ako se tjedno ulove 4 i više jedinki vektora na žutoj ploči. Kod ovog tretiranja treba paziti na karencu i vrijeme berbe sorte koju se tretira. Program suzbijanja američkog cvrčka u rasadnicima vinove loze obuhvaća sva tri tretiranja. Suzbijanje američkog cvrčka je obvezno u vinogradima i rasadnicima u demarkiranim područjima (zaraženom i sigurnosnom području) te nezaraženim područjima ako se utvrdi njegova prisutnost.

Za suzbijanje ličinki i odraslih oblika američkog cvrčka u Hrvatskoj dozvolu za tu namjenu imaju insekticidi Decis 2,5 EC, Sumialfa 5 FL, Avaunt EC, Cythrin Max, Abanto, Kristan EC, Pyregard i Asset Five. Detaljniji podaci o registriranim sredstvima za zaštitu bilja u Republici Hrvatskoj mogu se pronaći u Fitosanitarnom informacijskom sustavu (FIS) dostupnom na web adresi: http://fis.mps.hr/trazilicaszb/ .

Obaviještavamo vinogradare, vinogradare amatere i rasadničare da je vrijeme za prvo tretiranje američkog cvrčka te ih ujedno molimo da provode i ostale fitosanitarne mjere sprečavanja širenja zlatne žutice.

Korištenjem stranice www.hapih.hr pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne. VIŠE O KOLAČIĆIMA

Skip to content