O aktualnostima agrara na AgroRocks 2023 konferenciji

Klimatske promjene i sigurnosni izazovi, dvije vrlo aktualne teme kada je proizvodnja hrane u pitanju, u fokusu su konferencije AgroRocks 2023, okupljanja važnih aktera domaćeg agrara koje će se održati u Osijeku (Centar za posjetitelje Tvrđa) 15. rujna ove godine, objavio je Agroklub, organizator konferencije. Ovogodišnji AgroRocks organiziraju u suradnji s Društvom agrarnih novinara Hrvatske, a uz podršku Grada Osijeka, Osječko-baranjske županije, Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu te Fakulteta agrobiotehničkih znanosti Osijek i Europskog parlamenta.

Konferenciji će, kažu organizatori, nazočiti više od 150 sudionika, a najavljeni su i dolasci ministrice poljoprivrede Marije Vučković, župana osječko-baranjskog Ivana Anušića, gradonačelnika Osijeka Ivana Radića, kao i ravnateljice Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu doc.dr.sc. Darje Sokolić.  

Konferenciju su koncipirali kroz tri panel rasprave kojima prethodi blok uvodnih predavanja. Tako će poznati meteorolog Zoran Vakula uvodno govoriti o agraru u uvjetima klimatskih promjena, a agrarni analitičar Robert Jurišić o proizvodnji hrane u uvjetima povećanih trgovinskih rizika. 

Aktualnosti u ratarskom sektoru obuhvatit će panel pod naslovom “Žitarice i uljarice u teoriji kaosa?” na kojemu će pod moderiranjem Mirte Milas (Hrvatski radio) sudjelovati Vlado Čondić (PP Orahovica d.o.o.), Mato Božić (Žito d.o.o.), prof.dr.sc. Bojan Stipešević (Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek), Žarko Galetin (agrarni konzultant) i dr.sc. Siniša Jelovčan (Syngenta Agro d.o.o).

Leticija Hrenković (Agroklub) vodit će panel posvećen proizvodnji mesa i mlijeka a svoja će viđenja aktualne problematike ovog sektora dati Tonino Picula (Europski parlament), Kemal Hrnjić (Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Federacije BiH), prof.dr.sc. Vladimir Margeta (Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek), Nenad Klepač (Vindija d.d.) i Branko Kolak (Savez udruga hrvatskih uzgajivača holstein goveda).

Na panelu posvećenom voćarima i povrćarima pod nazivom “United colors of #voće & #povrće” mišljenja će razmijeniti dr.sc. Josip Haramija (Hrvatsko agronomsko društvo), Goran Punda (ENNA Fruit d.o.o.), Dalibor Kezele (Podravka d.d.), prof.dr.sc. Zoran Keserović (Poljoprivredni fakultet Sveučilišta u Novom Sadu), Marijo Puškarić (poljoprivrednik) u raspravi koju će moderirati Tomislav Levak (Akademija za umjetnost i kulturu u Osijeku).

Organizatori su pripremili i dva zanimljiva intermezza predviđena između panela. U prvom će stručnjaci Fakulteta agrobiotehničkih znanosti Osijek i Agrokluba predstaviti rezultate projekta SatelitFoto@Agro, a u drugom biti proglašeni pobjednici i dodijeljene nagrade izbora za najbolju ruralnu fotografiju RuralFoto 2023.

Nabavite svoje ulaznice na vrijeme.

Vidimo se na AgroRocks-u!

Korištenjem stranice www.hapih.hr pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne. VIŠE O KOLAČIĆIMA

Skip to content