Noćnjak 2023. – HAPIH-ovih sedam zlatnih medalja

Jubilarna 25. međunarodna manifestacija maslinara i uljara – Noćnjak u Tučepima, održana od 30. ožujka do 2. travnja 2023. godine, okupila je veliki broj domaćih i inozemnih maslinara i uljara, znanstvenika i stručnjaka, te predstavnika sektorskih institucija.

I ovogodišnja je manifestacija u organizaciji Zadružnog saveza Dalmacije simbolično započela tradicionalnom sadnjom spomen-masline, koju su  ispred hotela Bluesun Alge u Tučepima posadili izaslanik predsjednika Vlade Andreja Plenkovića i državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Tugomir Majdak i župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban.

Kao suorganizator Noćnjaka, svoj je obol u znanstveno-stručnom dijelu programa dala i Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu (HAPIH). Tako su o rezultatima istraživanja sorti maslina iz pokusnog nasada u Kaštel Štafiliću te utjecaju tipa tresača na učinkovitost berbe maslina predavanja održali dr. sc. Tvrtko Jelačić i dr. sc. Predrag Vujević  iz HAPIH-ovog Centra za voćarstvo i povrćarstvo.

U sklopu trodnevnog programa održano je dvadesetak predavanja, kao i okrugli stol „Maslina i klimatske promjene“, predstavljanje maslinarsko-uljarskih inovacija, projekata i proizvoda, praktikum iz maslinarstva i uljarstva, zadružna ura, Olio gastro show, studijski obilazak lokalnih maslinara te tradicionalno svečano uručenje nagrada i priznanja u tri kategorije – Otvorena maslinova ulja, pakovine maslinovih ulja te proizvodi od masline.

Čak sedam je HAPIH-ovih uzoraka, sorte cipressino, arbosana, koroneiki, cima di marfi, arbequina, tosca  i sikitita, ovjenčano zlatnim medaljama za kvalitetu otvorenog ekstra djevičanskog maslinovog ulja!

Korištenjem stranice www.hapih.hr pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne. VIŠE O KOLAČIĆIMA

Skip to content