Neobvezni sustav označavanja domaćih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda, putem zaštićenih znakova – od sada u nadležnosti HAPIH-a

Sustav neobaveznog označavanja poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda i zaštićeni  znakovi: Mlijeko, meso i jaja hrvatskih farmi, Med hrvatskih pčelinjaka te Brašno i kruh hrvatskih polja, odlukom Upravnog vijeća Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu, uz prethodnu suglasnost  Ministarstva poljoprivrede, ulaze u nadležnost HAPIH-a.

Svrha neobaveznog sustava označavanja je informiranje potrošača o podrijetlu proizvoda s ciljem zaštite i jačanja domaće poljoprivredne proizvodnje, a dodijeljenim znakom HAPIH jamči podrijetlo domaćih proizvoda kroz praćenje sljedivosti.

Rad na sustavu odvijat će se u sklopu djelokruga rada HAPIH-ovih ustrojstvenih jedinica: Centra za sigurnost hrane i Centra za kontrolu kvalitete stočarskih proizvoda. U planu je i proširenje sustava označavanja na kategorije proizvoda: voće, povrće i ulje, a pružanjem jasnog putokaza hrvatskim potrošačima, cilj ovog sustava je jačanje tržišne pozicije i sigurniji plasman proizvoda hrvatskim primarnim poljoprivrednim proizvođačima i hrvatskoj prehrambenoj industriji.

Korištenjem stranice www.hapih.hr pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne. VIŠE O KOLAČIĆIMA

Skip to content