Nastavak suradnje HAPIH-a i GENOSTARA na primjeni računalnog modela planskog sparivanja krava i bikova

Hrvatski uzgajivači holstein, simenalske i smeđe pasmine goveda već godinu dana imaju mogućnost korištenja besplatne usluge planskog sparivanja svojih krava i bikova za umjetno osjemenjivanje, putem nepristranog računalnog modela. 

Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu je ovu uslugu omogućila temeljem suradnje s austrijskom uzgojnom organizacijom GENOSTAR, koja okuplja uzgajivače goveda iz Štajerske i Donje Austrije. Navedena je organizacija i vlasnik dva centra za umjetno osjemenjivanje, od kojih je jedan smješten u Gleisdorfu u Štajerskoj, a drugi u Wieselburgu u Donjoj Austriji. Na poziv austrijskog partnera,  dana 24. listopada 2019. godine, u Gleisdorfu je održan sastanak između predstavnika GENOSTARA i HAPIH-a, vezano za nastavak provedbe navedene suradnje. Na sastanku su razmotrene mogućnosti unaprjeđenja postojećeg modela, s ciljem pružanja još bolje usluge hrvatskim uzgajivačima ispred GENOSTARA, a na sastanku su sudjelovali direktor Peter Stueckler i programer Thomas Khar, dok je ispred Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu sudjelovao djelatnik HAPIH-ovog Centra za stočarstvo Josip Crnčić. 

Osim radnog dijela, povod posjete bila je proslava 10. godišnjice osnutka GENOSTARA, u kojoj je za inozemne partnere obavljena prezentacija bikova za umjetno osjemenjivanje. Predvedeno je 40-tak bikova prije svega simentalske pasmine goveda, zatim smeđe, holstein i mesnih pasmina, uz stručni komentar Petera Stuecklera i Thomasa Khara.

Slijedeći dan je u mjestu Traboch, u aukcijskoj dvorani, održana govedarska izložba. Prikazano je 125 vrhunskih grla simentalske, smeđe i holstein pasmine. U sklopu izložbe prikazane su progene grupe kćeri simentalskih bikova GS Wattking, GS Watussi i Daily te smeđeg bika GS Firewall. Održana je i aukcijska prodaja ženske teladi i mlađih junica visokih genomskih uzgojnih vrijednosti.

Korištenjem stranice www.hapih.hr pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne. VIŠE O KOLAČIĆIMA

Skip to content