Najbolji hrvatski caberneti sauvignoni su iz Iloka i Istre

Premium selection 2016, cabernet sauvignon vinarije TRS iz Iloka proglašen je za najbolji cabernet sauvignon ocjenjivanja „Pure Cab“ održanog u zagrebačkom hotelu Esplanade u sklopu projekta iVino. U ovoj su kategoriji zlatnih hrvatskih cabernet sauvignona još i Zigante 2015. iz Grožnjana (drugo mjesto) i Poletti 2016. iz Višnjana (treće mjesto) 

Srebrna priznanja su osvojili Brčić Barrique 2017 iz Nove Vasi, Bolfan Primus 2016 iz Hrašćine, Suber 2019 iz Erduta, Trs 2019 iz Iloka i Suber 2018 iz Erduta. Brončani cabernet sauvignoni su Korlat 2018, Benkovac, Kalazić Premium 2017 iz Zmajevca, Bernobić 2021 iz Višnjana i Tomšić Barrique 2019. iz Železne Gore.

Vina su ocjenjivali enologinja dr. sc. Ivana Vladimira Petric iz Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu, sommelieri Darko Lugarić, Žarko Stilin, Tomo Jakopović i vinski novinar Željko Suhadolnik.

Hrvatski cabernet sauvignoni raskošna su, topla, lijepo zaokružena vina, s voćnim, često čokoladnim, ali i biljnim, zelenim aromama. Pure Cab dao je dobar presjek naše scene, a vinari su pokazali i dokazali da znaju i mogu proizvesti vina visoke kvalitete od cabernet sauvignona. Značajne količine grožđa završe u crnim/crvenim blendovima, često ih miješaju i s našim autohtonim sortama, a vinarije koje proizvode monosortno vino idu ukorak s europskim i svjetskim vinarijama iz kojih izlaze ponajbolji cabernet sauvignoni, ističu na kraju organizatori koji su od lipnja prošle godine u sklopu projekta iVino održali već nekoliko specijaliziranih ocjenjivanja hrvatskih vina.

Korištenjem stranice www.hapih.hr pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne. VIŠE O KOLAČIĆIMA

Skip to content