Najavljujemo VII. natjecanje u kvaliteti kukuruzne silaže u RH

Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu (HAPIH) u suradnji sa županijama RH i ove godine nastavlja s projektom „Natjecanje u kvaliteti kukuruzne silaže u RH“ s ciljem odabira najkvalitetnijih kukuruznih silaža. Mogućnost sudjelovanja u projektu imaju gospodarstva s najboljim mliječnim stadima obuhvaćenim kontrolom mliječnosti iz onih županija koje se uključe u projekt.

Svoje sudjelovanje ove godine potvrdilo je 11 županija: Bjelovarsko-bilogorska, Koprivničko-križevačka, Osječko-baranjska, Brodsko-posavska, Vukovarsko-srijemska, Požeško-slavonska, Istarska, Varaždinska, Međimurska, Krapinsko-zagorska i Zagrebačka županija, a očekujemo uključivanje i drugih županija. Županije preuzimaju na sebe troškove analize kukuruznih silaža za najbolja gospodarstva u proizvodnji mlijeka sa svog područja.

Nakon uzorkovanja, u HAPIH-ovom Središnjem laboratoriju za kontrolu kvalitete meda i stočne hrane u Križevcima, na uzorcima će se provoditi:

  • ocjena senzorskih svojstva (boja, miris, dodir, struktura, količina zrna, kontaminacija),
  • određivanje veličine čestica po metodi PSPS, 2013., https://extension.psu.edu/penn-state-particle-separator
  • kontrola kvalitete hranidbene vrijednosti ispitivanjem na FT-NIR uređaju utvrđivanjem: suhe tvari, s. pepela, s. proteina, s. vlakana, s. masti, pH, octene, mliječne i maslačne kiseline, NH3 frakcije, probavljivosti organske tvari, nitrata, topivih sirovih proteina, ukupnog dušika, šećera, škroba, nerazgrađenog škroba, NDV-a, probavljivosti NDV-a, NDV bez dušika, KDV-a, KDL-a, klorida, N-indeksa, S-indeksa, indeksa konzerviranja, osjetljivosti na pregrijavanje, stabilnosti nerazgrađenog škroba, karakteristika buraga, aminokiselina (lizina i metionina) i dr.

Na temelju rezultata ispitivanja uzoraka izvršit će se i rangiranje, nakon kojega će biti organizirana dodjela plaketa i prigodnih nagrada proizvođačima najkvalitetnijih kukuruznih silaža.

Iako se radi o projektu koji nosi naziv „Natjecanje u kvaliteti kukuruzne silaže“ osnovni cilj projekta je podizanje razine svijesti kod naših proizvođača o potrebi analize stočne hrane s ciljem sastavljanja kvalitetnog, potpuno uravnoteženog obroka u hranidbi mliječnih krava. Upravo se na hranidbu odnosi najveći dio troškova u proizvodnji mlijeka. Važno je stoga poznavati kvalitetu krmiva od kojih se sastavlja obrok kako bismo znali koliko je pojedinog krmiva potrebno staviti u obrok na način da takav obrok omogući maksimalnu proizvodnju i zdravlje životinja, ali isto tako da bude i ekonomski opravdan.

Veselimo se nastavku suradnje i ovim putem ujedno pozivamo i sve ostale zainteresirane proizvođače koji bi se rado uključili u natjecanje da se jave u naš Laboratorij na telefon 048 279 063 ili na e-mail adresu lksh@hapih.hr, kako bismo vas uputili u uvjete sudjelovanja. Rok za prijave je 31. siječnja 2024. godine.

Korištenjem stranice www.hapih.hr pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne. VIŠE O KOLAČIĆIMA

Skip to content