Najava jubilarne Državne stočarske izložbe u Gudovcu

Ovogodišnja, jubilarna, 30. Državna stočarska izložba održat će se od 8. do 10. rujna 2023. godine u  sklopu Jesenskoga međunarodnoga bjelovarskog sajma u Gudovcu. Pokrovitelj je Ministarstvo poljoprivrede, dok je, uz organizatora Bjelovarski sajam d.o.o., suorganizator izložbe Centar za stočarstvo Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu (HAPIH), uz svesrdnu pomoć uzgojnih udruženja s kojima surađuje, osobito središnjih saveza uzgajivača. U konjogojskom dijelu izložbe suorganizatori su još središnji savezi uzgajivača koji samostalno provode uzgojne programe.

Državna stočarska izložba trajat će sva tri dana sajma, tijekom kojih će uzgajivači predstaviti svoje najkvalitetnije životinje. Kako u natjecateljskom tako i u revijalnom programu, bit će predstavljene sve ranije izlagane vrste domaćih životinja (goveda, konji, magarci, ovce, koze, perad i pčele), s izuzetkom svinja zbog pojave afričke svinjske kuge.

Ocjenu izložbenih životinja provest će stručna povjerenstva sastavljena od sveučilišnih profesora, stranih sudaca, djelatnika Centra za stočarstvo HAPIH-a i predstavnika uzgojnih udruženja. Nagrađena grla bit će najbolja reklama samih uzgajivača odnosno njihovih poljoprivrednih gospodarstava.

Osim konvencionalnih pasmina, na Državnoj izložbi bit će predstavljene i hrvatske izvorne i ugrožene pasmine koje imaju veliko genetsko, etnografsko i proizvodno značenje.

Prvoga dana stočarske izložbe održat će se najatraktivniji dio programa – Bambino kup, u kojem će djeca odjevena u narodne nošnje predstavljati svoju telad i umijeće njihova vođenja.

U sklopu jubilarne 30. Državne stočarske izložbe djelatnici HAPIH će organizirati stručna predavanja za zainteresirane uzgajivače i ostale posjetitelje.

Korištenjem stranice www.hapih.hr pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne. VIŠE O KOLAČIĆIMA

Skip to content