Na pokušalištu HAPIH -a u Donjoj Zelini održana izobrazba za korisnike IAKS mjera

Na pokušalištu Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu (HAPIH) u Donjoj Zelini 26. veljače 2024. godine održana je demonstracijska aktivnost za obveznike IAKS mjera ruralnog razvoja koja je obuhvatila različite agrotehničke mjere u višegodišnjim nasadima.

Glavne teme demonstracijske aktivnosti vezane su za edukaciju poljoprivrednika za provedbu intervencija kojima daju doprinos očuvanju okoliša i smanjenju ublažavanja klimatskih promjena.

Dr. sc. Predrag Vujević iz Centra za voćarstvo i povrćarstvo HAPIH-a prezentirao je sudionicima edukacije načine provođenja intervencija IAKS mjera ruralnog razvoja s naglaskom na praktične metode primjene u voćnjacima. Predstavljene su sorte prikladne za uzgoj u proizvodnji sa smanjenim brojem tretiranja pesticidima. Prezentirano je mehaničko suzbijanje korova, te nepesticidne metode suzbijanja štetnika uz korištenje feromonskih, vizualnih i hranidbenih klopki, kao i metoda konfuzije štetnika.

Sudionici edukacije iskazali su poseban interes za kolekcijski nasad tradicionalnih sorti kontinentalnih voćnih vrsta koji HAPIH održava u sklopu Nacionalnog programa očuvanja i održive uporabe biljnih genetskih izvora za hranu i poljoprivredu iz razloga što je dobar dio tih sorti prikladan za uzgoj u ekološkim te ekstenzivnim nasadima.

Pokušalište HAPIHA-a u Donjoj Zelini pokazalo se kao izvrstan poligon za edukaciju i transfer znanja prema poljoprivrednim proizvođačima.

Demonstracijska aktivnost održana u sklopu provedbe Intervencije 78.01. Potpora prenošenju znanja iz Strateškog plana Zajedničke poljoprivredne politike Republike Hrvatske 2023. – 2027., financirana je sredstvima EU-a. 

Korištenjem stranice www.hapih.hr pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne. VIŠE O KOLAČIĆIMA

Skip to content