Na Državnoj stočarskoj izložbi u Gudovcu predstavit će se više od 400 grla stoke

Na stotinjak tisuća četvornih metara zatvorenog i otvorenog izložbenog prostora u Gudovcu, 400 izlagača iz Hrvatske i inozemstva od 9. do 11. rujna ove godine, predstavit će svoju ponudu na 29. Jesenskom međunarodnom bjelovarskom sajmu.

“Kad smo organizirali prethodne sajmove glavno pitanje bilo je hoće li se uopće održati. Sada to više nitko ne pita, što se odrazilo na broj izlagača i zakup izložbenog prostora od desetak hektara s koliko raspolažemo”, istaknuo je zadovoljstvo organizatora velikim interesom izlagača Zlatko Salaj, direktor tvrtke Bjelovarski sajam d.o.o na konferenciji za novinare, ističući kako će se na sajmu predstaviti i proizvođači iz 10 zemalja a zemlja partner je Češka.

Organizatori su za posjetitelje sajma najavili brojna događanja među kojima i sajam obnovljivih izvora energije 6. peti element, sajam šumarske i drvoprerađivačke opreme 5. Drvni svijet, sajam OPG-ova i Eko-sajam, sajam opreme za stočarstvo, te 29. Državnu stočarsku izložbu kao najveću stočarsku izložbu u ovom dijelu Europe.

Državna izložba stoke, koja uključuje i pojedinačne izložbe goveda, konja, svinja, ovaca, koza, peradi i pčela, održava se pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede a u organizaciji Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu (HAPIH) i uzgojnih udruženja. Izv.prof.dr.sc. Krunoslav Karalić, zamjenik ravnateljice HAPIH-a istaknuo je kako će ove godine oko 180 izlagača predstaviti više od 400 grla stoke u 42 pasmine i 90 kolekcija. Izrazio je posebno zadovoljstvo što će uz komercijalne biti predstavljene i hrvatske izvorne  i zaštićene pasmine. U natjecateljskom dijelu izložbe u ocjenu kvalitete najboljih grla u svakoj kolekciji te odabir šampiona bit će uključeni eminentni domaći i međunarodni suci. 

Što se revijalnog dijela izložbe tiče, najviše pažnje posjetiteljima će, vjerujemo, privući 16. Kup mladih uzgajivača, svima poznatiji kao Bambino kup, u sklopu kojeg će 30-ak djece u dobi 3-16 godina u narodnim će nošnjama predvoditi svoju telad. 

U sklopu bogatog programa sajma bit će održano i gotovo 20 stručnih izlaganja. Među ostalim,  stručnjaci HAPIH-a upoznat će zainteresirane poljoprivredne proizvođače o provedbi nezavisnog sustava kontrole kvalitete mlijeka u RH, pregledu mikotoksikoloških ispitivanja u području govedarstva i svinjogojstva, utvrđivanju gravidnosti iz uzoraka kravljeg, ovčjeg i kozjeg mlijeka, DNK analize u stočarstvu, kampanjama EFSA-e i HAPIH-a. 

Nakon ukidanja ograničavajućih epidemioloških mjera u prethodnim izdanjima sajma, organizatori očekuju veliki broj posjetitelja, željnih sajmovanja. 

Korištenjem stranice www.hapih.hr pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne. VIŠE O KOLAČIĆIMA

Skip to content