Na danu otvorenih vrata Centra za sjemenarstvo i rasadničarstvo HAPIH-a sjemenari obišli i pokusna polja

Centar za sjemenarstvo i rasadničarstvo Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu (HAPIH) organizirao je 27. lipnja redoviti 26 godišnji sastanak dorađivača sjemena i 6. dan otvorenih vrata prijavljivača postregistracijskih pokusa. Na ovogodišnji sastanak odazvalo se 40 domaćih stručnjaka iz područja sjemenarstva. Ispred HAPIH-a na sastanku su sudjelovali dr.sc. Goran Jukić, Krešimir Šunjić, mag. spec., i dr.sc. Ivan Varnica, a ispred Ministarstva poljoprivrede Ivica Delić dipl. ing. i Zdenko Karačić dipl. ing.

Goste je u ime ravnateljice doc. dr. sc. Darje Sokolić pozdravio pomoćnik ravnateljice i voditelj Centra za sjemenarstvo i rasadničarstvo dr. sc. Goran Jukić istaknuvši kako od ulaska u EU odnosno zadnjih 10 godina dane dorađivača i dane otvorenih vrata organiziramo u Osijeku prvenstveno stoga što je oko 88 % sjemenske proizvodnje i oko 80 % ukupno dorađene količine sjemena locirano u pet slavonskih županija, među kojima je Osječko-baranjska županija lider po pitanju proizvodnje i dorade sjemena.

Naveo je kako je prošlo 252 godine od osnutka prvog pokušališta u Hrvatskoj, 155 godina od prvih opisnih sortnih pokusa, 140 godina prvog hrvatskog propisa o sjemenu, 130 godina oplemenjivanja i sjemenarstva, 93 godine od osnivanja komisije za priznavanje sorata i 25 godina od osnivanja nacionalnog ovlaštenog tijela po pitanju sjemenarstva i rasadničarstva – tadašnjeg Zavoda za sjemenarstvo i rasadničarstvo koji danas kao Centar za sjemenarstvo i rasadničarstvo čini ustrojstvenu jedinicu HAPIH-a.

Jukić je posebno istaknuo dugogodišnju plodonosnu suradnju Ministarstva poljoprivrede, HAPIH-a i cjelokupne industrije sjemena u području sjemenarstva za koju je uvjeren da će se i nadalje nastaviti na dobrobit svih.

Ovogodišnji sastanak organiziran je u dvije cjeline, od kojih je prva predviđena za prezentaciju podataka certificiranih količina sjemena, sjemenske proizvodnje, pred i postkontrole u kontrolnom polju te postregistracijskih pokusa strnih žitarica i soje. Druga cjelina predviđena je za obilazak kontrolnog polja strnih žitarica i postregistracijskih pokusa strnih žitarica i soje.

Na sastanku izneseni podaci pokazuju kako je u 2023. godini dorađeno 37 različitih biljnih vrsta s ukupno gotovo 72.200 t sjemena. Najviše je dorađeno ozime pšenice (oko 40.420 t), ozimog ječma (oko 10.810 t), soje (oko 8.400 t), kukuruza (oko 4.740 t), jarog ječma (oko 3.500 t) i pšenoraži (oko 1.460 t).

Od 2017. do 2022. godine dolazi do postupnog oporavka sektora odnosno proizvodnje sjemena za oko +26 % i certificiranih količina sjemena za gotovo +26 %. Ako bi gledali strne žitarice, rast od 2017. g. do danas iznosi gotovo +40 %, a u odnosu na prošlu godinu imamo povećanje proizvodnje za 868 ha odnosno nešto više od 7 %.

Okupljeni sudionici obišli su pokusna polja Centra za sjemenarstvo i rasadničarstvo HAPIH-a te imali prigodu vidjeti postregistracijski pokus strnih žitarica i soje kojim su obuhvaćene 53 sorte od kojih 31 ozime pšenice, 14 ozimog ječma i osam soje.

Korištenjem stranice www.hapih.hr pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne. VIŠE O KOLAČIĆIMA

Skip to content