Mogu li svojstva ulja dokazati gdje su masline rasle

Nakon provedenog projekta “Uloga svojstava tla i okolišnih uvjeta u elementarnom i izotopnom sastavu masline: temelj za zemljopisnu sljedivost maslinova ulja”, djelatnice Centra za vinogradarstvo, vinarstvo i uljarstvo Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu, dr. sc. Renata Leder i dr. sc. Ivana Vladimira Petric, te Centra za voćarstvo i povrćarstvo dr. sc. Tatjana Klepo, su kao dio međunarodnog znanstvenog tima i suautorice znanstvenog rada „Traceability of Croatian extra virgin olive oils to the provenance soils by multielement and carbon isotope composition and chemometrics“, upravo objavljenog u časopisu Food Chemistry. 

“U radu je iznesen zaključak do kojeg smo došli nakon provedenih analiza multielementnog i izotopnog sastava ugljika δ13C u ekstra djevičanskom maslinovom ulju (eng. Extra Virgin Olive Oils ili EVOO) i geokemije pridruženih tala iz tri područja duž hrvatske obale Jadrana. Kemometrijski pristupi linearna diskriminantna analiza (eng. Linear Discriminant Analysis) i algoritam k-NN najbližih susjeda (eng. k-nearest neighbours) s visokom osjetljivošću i specifičnošću pokazali su potencijal multielementnog sastava i sastava izotopa ugljika δ13C za ispravnu klasifikaciju EVOO-a, pružajući pouzdanu i robusnu osnovu za provjeru autentičnosti njegovog geografskog podrijetla”, pojasnile su znanstvenice iz HAPIH-a, suautorice objavljenog rada.

Rad je dostupan na poveznici ovdje.

Naslovna fotografija: Freepik

Korištenjem stranice www.hapih.hr pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne. VIŠE O KOLAČIĆIMA

Skip to content