Ministrica Vučković u posjetu HAPIH-ovom Centru za kontrolu kvalitete stočarskih proizvoda u Križevcima

Najnoviji visoko kvalitetni uređaji za kontrolu kvalitete mlijeka i meda i stočne hrane, povod su posjete ministrice poljoprivrede Marije Vučković HAPIH-om Centru za kontrolu kvalitete stočarskih proizvoda u Križevcima, u sklopu kojeg se nalaze Središnji laboratorij za kontrolu kvalitete mlijeka i Središnji laboratorij za kontrolu kvalitete mada i stočne hrane.

Središnji laboratorij za kontrolu kvalitete mlijeka službeno je otvoren u rujnu 2002. godine, a omogućio je uspješnu provedbu sustava kontrole kvalitete mlijeka u RH, pridonoseći ukupnom poboljšanju kvalitete mlijeka i razvoju mljekarstva u RH. Uspostavom laboratorija uvedeni su i jedinstveni kriteriji za utvrđivanje kvalitete svježeg sirovog mlijeka za sve proizvođače mlijeka i sve mljekare u RH, kao i cjelovito usklađivanje sa EU zahtjevima.

„Čak 96 % hrvatskog mlijeka koje proizvode hrvatski poljoprivrednici je mlijeko prvog razreda dok je 2002. godine, kada je laboratorij počeo s radom svega 18 % domaćeg mlijeka bilo u prvom razredu kvalitete. Pijte prvoklasno i svježe mlijeko, pijte domaće“, izjavila je prilikom posjeta ministrica poljoprivrede, Marija Vučković.

Novi uređaji koji predstavljeni prilikom posjeta su: Uređaj za kontrolu ostataka antibiotika u medu. Naime, pčelarstvo i proizvodnja meda suočava se s izazovima uporabe antibiotika u svrhu sprječavanja infekcija pčela uzrokovanih patogenim mikroorganizmima.  Laboratorij za kontrolu kvalitete meda i stočne hrane danas nudi uslugu kontrole ostataka antibiotika i njihovih metabolita kao novu uslugu ispitivanja primjenom polukvantitativnih analitičkih metoda uz Charm II uređaj za utvrđivanje istih.

Predstavljen je i uređaj za laboratorijsku analitiku selekcijskih uzoraka mlijeka koji omogućuje ispitivanje diferenciranih somatskih stanica u mlijeku. Diferencijacija somatskih stanica omogućuje utvrđivanje somatskih stanica koje se u mlijeku javljaju kao rezultat prisutnosti patogenih mikroorganizama te na ovaj način proizvođači mlijeka dobivaju informaciju kako liječiti određenu životinju od koje smo uzeli uzorak mlijeka.

Kako bi se usluge u području kontrole kvalitete hrane za životinje podigle na još višu razinu ovim proširenim aktivnostima laboratorij nudi svim uzgajivačima goveda, svinja, ovaca, koza, konja, peradi i slično, brzu FT-NIR analizu za širok spektar uzoraka i parametara u kontroli kvalitete koji obuhvaćaju kompletni sadržaj hranjivih sastojaka. Preduvjet za provedbu ovakvih vrsta analiza bila je nabava i novog uređaja opremljenog odgovarajućim softverom.

Laboratorij je u 2020. godini opremljen i novim uređajem za pranje i pripremu bočica, čiji je kapacitet pranja i pripreme 2.000 bočica na sat. Proces pranja i pripreme je u potpunosti automatiziran.

„Na razini jednog mjeseca u laboratoriju se provede oko 30.000 laboratorijskih ispitivanja komercijalnih uzoraka i oko 120.000 laboratorijskih ispitivanja uzoraka kontrole mliječnosti. Svu ambalažu za uzimanje uzoraka mlijeka osigurava laboratorij,“ ističe Ivica Vranić, voditelj Centra za kontrolu kvalitete stočarskih proizvoda.

„Prikazane investicije imaju za cilj poboljšanje sustava kontrole kvalitete mlijeka, meda, kao i hrane  za životinje, ali i svođenje ljudske pogreške na minimum u svim fazama procesa, kao i postizanje optimalne hranidbe, te unapređenje i povećanje proizvodnje na poljoprivrednim gospodarstvima koja se bave stočarstvom,“ zaključio je ravnatelj HAPIH-a, doc.dr.sc. Krunoslav Dugalić.

Korištenjem stranice www.hapih.hr pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne. VIŠE O KOLAČIĆIMA

Skip to content